Kipster opent tweede kipvriendelijke stal

The Optimist 5 dec 2018 Samenleving

De meest dier-, milieu-, en mensvriendelijke kippenstal ter wereld krijgt een tweede vestiging, in Gelderland. Tegelijkertijd sleept het innovatieve agrarische bedrijf een samenwerking in de wacht met inkooporganisatie Victoria Trading. Onder deze organisatie vallen Albron, de Efteling, FFC en HMSHost; de nieuwe afnemers van de kipvriendelijke eieren en het vlees van de diervriendelijk behandelde haantjes.

Op 15 september 2017 werd op het Wusterveld bij Venray de duurzame kippenstal Kipster geopend. De Kipster boederij is energieleverend, de eieren zijn CO2-neutraal en de haantjes worden niet vernietigd. We kennen allemaal de hartverscheurende beelden van kuikentjes, vers uit het ei, die en masse worden versnipperd. De haantjes van Kipster blijven leven, om op een gezonde manier op te groeien voor consumptie. Hiermee beantwoordt Kipster aan de hoogste norm voor dierenwelzijn van ‘3 sterren Beter Leven’ en krijgen de witte eieren van de Kipster-hen het label Planet Proof.

Circulaire landbouw

Een grote supermarktketen stond als eerste in de rij voor het Kipster-ei. Victoria Trading kiest nu ook voor het meest duurzame ei. De samenwerking wordt aangegaan voor vijf jaar, dus ook een duurzaam samenwerkingsmodel. Teun Verheij, directeur Albron en bestuurslid Victoria Trading: ‘Overschakeling naar circulaire en klimaatvriendelijke landbouw kan alleen als iedereen in de keten bereid is om te innoveren en tevens een afnamegarantie geeft op basis waarvan de bouw van een nieuwe boerderij mogelijk wordt.’ Ook Ruud Zanders, directeur van Kipster is content met de samenwerking: ‘Dat deze bedrijven direct met ons samenwerken en Kipster zekerheid geeft door voor een langere periode de eieren en vlees af te nemen, is op zichzelf al een agrarische innovatie. Voor de toekomstbestendige circulaire landbouw, volgens de visie van Minister Schouten voor 2030, is dit een mooi voorbeeld.’

Momenteel worden de vergunningen voor de bouw van de nieuwe Kipster-stal afgewikkeld. Naar plan wordt in maart 2019 gestart met de bouw, zodat eind 2019 diervriendelijk, circulair en klimaatvriendelijk geleverd kan worden aan de nieuwe afnemer.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie