SaturDaily: Kippenveren vervangen PFAS

The Optimist 18 nov 2023 Natuur & Milieu

Wetenschappers van ETH Zurich hebben een manier bedacht om kippenveren te gebruiken voor de productie van een cruciaal onderdeel van waterstofbrandstofcellen. Deze brandstofcellen genereren emissievrije energie en een draagbare brandstof vergelijkbaar met diesel. Momenteel worden ze echter vervaardigd met PFAS die giftig zijn en niet afbreekbaar.

Jaarlijks worden 40 miljoen ton kippenveren als afval verbrand, wat CO2 en andere ongewenste gassen produceert. Het team van ETH, in samenwerking met de Nanyang Technological University in Singapore, heeft een oplossing bedacht door kippenveren te gebruiken in plaats van de schadelijke PFAS. Dit spaart het milieu aan beide uiteinden en kan mogelijk de kosten van waterstofadoptie verlagen.

De nieuwste ontwikkeling sluit een cyclus stellen de onderzoekers. In het proces nemen de onderzoekers de veren – die CO2 en giftige gassen vrijgeven bij verbranding – en gebruiken ze in een andere omgeving. Door de nieuwe technologie vervangen de veren niet alleen de PFAS, maar de technologie voorkomt ook de uitstoot van CO2, waardoor de totale koolstofvoetafdruk verminderd.

De onderzoekers hebben al een gezamenlijk octrooi aangevraagd voor het membraan en zoeken investeerders of bedrijven om de technologie verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie