WednesDaily: Voorlezen is belangrijk!

The Optimist 11 okt 2023 Samenleving

We weten allemaal dat lezen belangrijk is. Zo ontwikkelt het je taalvaardigheid, concentratievermogen, inlevingsvermogen en deze lijst gaat nog wel even door. Deze week is het Kinderboekenweek. Studies wijzen uit dat het belangrijk is om op jonge leeftijd in aanraking te komen met leesboeken. Voorlezen is een belangrijke eerste stap.

De CPNB is een stichting die de populariteit van het lezen van boeken wil vergroten. De organisatie organiseert verschillende campagnes, maar één van hun meest succesvolle is toch wel de Kinderboekenweek. Die organiseren ze al sinds 1954. Rozemarijn Visser – voorlichter campagnes kind en jeugd – vertelt dat wanneer kinderen al vroeg in aanraking komen met het lezen van boeken, die passie nooit meer helemaal verdwijnt.

‘Voorlezen is in eerste instantie een prachtig moment van verbinding. Het is echt een rustmoment dat je als ouder of grootouder samen met je kind beleeft.’ Daarnaast legt voorlezen ook de basis voor de verdere leesloopbaan van een kind. ‘Door verhalen voor te lezen merken kinderen hoe leuk lezen is!’

Regelmatig horen we nieuws over de slechte leesprestaties van kinderen en jongeren in Nederland. Jongeren schijnen lezen niet meer leuk te vinden. Rozemarijn schetst gelukkig een iets rooskleuriger beeld. ‘Met de markt gaat het bijvoorbeeld helemaal niet zo slecht. Ten opzichte van 2018 is het aantal verkochte kinder- en jeugdboeken gestegen met 3 procent.’ Ook zijn zes op de tien kinderen boven de vier lid van de bibliotheek en worden er meer kinder- en jeugdboeken uitgeleend dan voorheen.

Rozemarijn vertelt dat er naast voorlezen ook nog andere manieren zijn om kinderen aan het lezen te krijgen. ‘Je hebt natuurlijk als ouder een voorbeeldfunctie. Als kinderen opgroeien in een omgeving met boeken zijn ze zelf ook sneller geneigd te gaan lezen.’ Ook is het belangrijk om kinderen actief te betrekken bij wat ze lezen. Misschien kent u het nog wel, het wekelijkse tripje naar de bibliotheek. ‘Kinderen weten daardoor beter wat ze wel en niet leuk vinden. Ook dat helpt later weer om het lezen leuk te houden.’

De Kinderboekenweek ging van start op 4 oktober en zal nog tot 15 oktober doorlopen. Genoeg tijd dus om je pedagogische plicht uit te voeren en je kind, kleinkind, neefje of nichtje mee te nemen naar de bieb en samen een mooi verhaal uit te kiezen!

 

Geschreven door Job Koskamp

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie