Kies voor ervaringen in plaats van spullen

The Optimist 20 jul 2021 Zingeving

Als je mag kiezen, kies je dan voor een dagje Duinrell of een nieuw shirtje? Kies je voor een weekendje Pinkpop of voor een nieuw horloge? The Optimist legt uit waarom je beter voor ervaringen kunt kiezen.

De meeste mensen denken dat ze hun geld het beste aan spullen kunnen besteden, omdat die het langste meegaan. Van een nieuwe auto kun je jarenlang genieten en ook van nieuwe kleding heb je keer op keer plezier. Dr. Thomas Gilovich concludeert in zijn onderzoek dat de vooronderstelling, dat fysieke objecten ons voor een lange periode gelukkig maken, verkeerd is.

Hoewel het een heerlijk gevoel geeft als je een tas vol aankopen mee naar huis neemt, zal het initiële koopgenot al snel verdwijnen. Nieuwe dingen zijn even spannend, maar al snel raken we eraan gewend. Ook leggen we de lat steeds hoger: zodra we iets bezitten, zijn we alweer op zoek naar iets beters.

Geld levert het meeste geluk op als je het besteedt aan het opdoen van nieuwe ervaringen. Denk aan vakanties, concerten of etentjes. Ervaringen horen bij onze identiteit en zullen nooit worden vervangen. Ze maken deel uit van de verhalen die we aan anderen vertellen en verbinden ons met andere mensen. Zo is het waarschijnlijker dat je je verbonden voelt met iemand die op dezelfde vakantie is geweest, dan met iemand die hetzelfde mobieltje heeft gekocht.

Bibian Mentel had dus gelijk toen ze de legendarische woorden sprak: ‘Verzamel herinneringen, geen bezittingen.’

Lees in deze daily over geluk en ontspullen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie