Kies je eigen schoongebied tegen zwerfafval

The Optimist 16 mrt 2022 Natuur & Milieu

Voor wie zich ergert aan zwerfafval op straat, in het bos of op het strand: je bent niet de enige met die irritatie. Het mooie is dat je er iets aan kunt doen. Op 19 maart zelfs collectief, want dan is de jaarlijkse Landelijke Opschoondag.

Nederland Schoon

De organisatie Nederland Schoon is de motor achter de Landelijke Opschoondag. Inwoners, gemeenten, scholen, verenigingen en bedrijven worden door hen gestimuleerd om de handen ineen te slaan tegen zwerfafval. Troep in je omgeving opruimen levert méér op dan alleen een prettig schone buurt. Het is ook een leuke manier om mensen te ontmoeten en het sociale contact aan te halen met dorps- of stadsgenoten. Alle beetjes helpen geldt in het bijzonder voor het schoonhouden van je buurt. Even bukken om iets op te rapen en weg te gooien is een kleine moeite. En als je niet kunt of wilt bukken, gebruik je een grijper. Als iedereen Supporter van Schoon wordt is de buurt in een mum van tijd opgeruimd. Tip: heb je geen grijper? Vraag er eentje voor je verjaardag of als je al zo’n ding in huis hebt, geef er dan een cadeau.

Zwerfafvalaanpakken

Wist je dat een bananenschil een jaar op straat blijft liggen? Of dat een uitgespuugd kauwgompje pas na twintig jaar wordt afgebroken? En een plastic flesje nooit? Het zwerfafvalprobleem is niet van de ene op de andere dag de wereld uit. De oplossing begint met de juiste kennis over zwerfafval. Over afbraaktijden en afvalbestrijding, maar ook over succesvolle samenwerkingen, nieuwe wetgeving en educatie. Uit cijfers van Rijkswaterstaat blijkt dat de meest gangbare soorten zwerfafval zijn: verpakkingsmaterialen (snoepwikkels, blikjes en patatbakjes), sigarettenpeuken en kauwgomresten. Jij kunt zelf iets eraan doen, bijvoorbeeld door een zogenaamd ‘schoongebied’ te creëren. Hier kun je zien welke mogelijkheden er zijn om in actie te komen en om jouw stukje van Nederland schoon te houden.

Meedoen?

Volgens zwerfafvalraper Marc uit Zeist is het een kleine moeite om de straat schoon te houden. ‘Vooral sommige opritten van de snelweg liggen bezaaid met onder andere blikjes. Volgens mij hebben vooral Red Bull-drinkers moeite met het vinden van een afvalbak.’ Er zijn genoeg mogelijkheden om je omgeving te helpen schoonmaken en -houden. Bedrijven organiseren acties, bij jou in de buurt zijn er vast ook mogelijkheden om een steentje bij te dragen aan een schoner milieu. Kijk voor meer informatie op de website van Nederland Schoon.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie