Keuze: gulle geschenken

The Optimist 16 dec 2019 Samenleving

De mooiste cadeaus zijn die met een goed verhaal. Laat je inspireren door zes gulle geschenken.

GoodPlanet time

Er is geen mooier cadeau dan tijd. Tijd is immers een kostbaar goed. Als we aan iets de tijd zouden kunnen geven, is het wel aan de aarde. Tijd om op adem te komen, te herstellen. Deze wens wordt ook gekoesterd door horlogemerk Omega. Het bedrijf steunt daarom de GoodPlanet Foundation. Deze stichting zet zich in om de schoonheid en biodiversiteit van onze oceanen te bewaren voor toekomstige generaties. Voor deze samenwerking ontwierp Omega het horloge The Seamaster Planet Ocean 600M GoodPlanet. Een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan twee Indonesische projecten van de GoodPlanet Foundation. Deze projecten stellen het herstel van de Indonesische kust centraal. Dit is belangrijk voor de locals, die economisch afhankelijk zijn van de zee.
www.omegawatches.com/goodplanet

Niet-toxisch

De nieuwe generatie drinkbekers en -flessen is van RVS. Familiebedrijf Klean Kanteen® introduceerde in 2004 als eerste de BPA-vrije, herbruikbare waterfles van roestvrijstaal. Het merk wilde een niet-toxische oplossing voor plastic waterflessen. Inmiddels heeft het bedrijf een veelzijdige collectie waterflessen, geïsoleerde mokken, lekvrije schoolbekers en flessen voor babyvoeding. Ook heeft het merk genoeg accessoires, om drinktuiten en deksels (met stalen rietjes) te vervangen. Met deze producten hoopt Klean Kanteen het eenmalig gebruik van materialen te voorkomen. De producten zelf zijn 100 procent recyclebaar. De materialen worden bovendien onder goede omstandigheden geproduceerd. De fabrieken houden rekening met het milieu en de arbeidsomstandigheden van werknemers.
www.kleankanteen.com

Wijnnatuur

Samen al drinkend de (wijn)wereld een beetje mooier maken? Dat kan met de wijnen van Neleman. De wijnen worden omschreven als biologische wijnen die zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en toevoegingen worden gemaakt. Maar zoals ze bij Neleman zelf ook concluderen, kan het korter met de woorden: Just fucking good wine! Niet voor niets zijn één rode en één witte wijn uit het assortiment bekroond met deze titel. Zelfs wijncolumnist Onno Kleyn is onder de indruk, hij beoordeelde Nelemans witte Just fucking good wine met een 10-. Neleman gelooft dat hoe oorspronkelijker en mooier de natuur is, hoe oorspronkelijker en mooier de wijn wordt. Het merk is dan ook extra zuinig op zijn unieke druiven, de wijngaarden en de natuur eromheen.
www.neleman.org

Mooi verhaal

Iemand verblijden met een mooi cadeau is nóg leuker als het product een goed verhaal heeft. Dit goede verhaal vonden wij bij Inge Hoogesteger. In 2013 veranderde haar leven toen zij een reis maakte naar Nepal. De bevolking stal haar hart. Ze besloot haar baan op te zeggen om zich volledig in te zetten om Nepalese en Thaise vrouwen te helpen. Hoogesteger zorgt ervoor dat deze vrouwen op een eerlijke manier geld kunnen verdienen, wat resulteert in Sjaal met Verhaal. Zoals de naam doet vermoeden, maken de vrouwen onder andere sjaals. Zo’n sjaal houdt niet alleen warm, maar steunt ook de maaksters ervan. Inmiddels is Nepal voor Hoogesteger een tweede thuis en worden met de omzet diverse projecten ondersteund.
www.sjaalmetverhaal.nl

Natuurchemie

Met Abel heb je een geur van 100 procent natuurlijke ingrediënten in handen. Het parfum is opgericht in Amsterdam door Nieuw-Zeelander Frances Shoemack na een mislukte zoektocht naar het ultieme, duurzame parfum. Aangezien ze zo’n parfum niet kon vinden, heeft ze als voormalig wijnmaker met een voorliefde voor geur, zelf een parfum ontwikkeld met haar Nieuw-Zeelandse collega Isaac Sinclair. Werken aan Abel ziet meesterparfumeur Sinclair als een kans om opvallende geuren te maken met de beste, natuurlijke ingrediënten ter wereld. Abel lanceerde in 2013 het eerste parfum. Inmiddels levert het merk wereldwijd een selectie unisex geuren. Het bijzondere van de geuren: de natuurlijke ingrediënten werken met de natuurlijke lichaamschemie, volgens het merk. Ofwel de bestanddelen passen zich aan, aan de huid, waardoor een eigen persoonlijke geur ontstaat. De geur kan zich dus ontwikkelen naarmate de dag verstrijkt, totdat deze vervlogen is.
www.abelodor.com

Schoon slapen

Knisperende katoenen lakens, een fijn hoofdkussen en een warme deken. Wie droomt er nu niet lekker in een schoon, opgemaakt bed? In de wereld van ‘slapen en baden’ is echter nog veel verbetering nodig. Het merk Yumeko is zich hiervan bewust en kaart de textielketen vol onmenselijke praktijken en vervuiling aan. Zelf voegt het merk de daad bij het woord door te werken aan een schone en eerlijke keten. Alle producten van Yumeko voor in de slaap-, bad- en woonkamer zijn door een strenge selectieprocedure gekomen en hebben een biologisch- en Fairtrade certificaat. De producten worden door vakmensen gemaakt in landen als India, Nederland en Portugal. In de webshop staat vermeld waar het betreffende product vandaan komt. Omdat het altijd beter kan, meet en rapporteert het bedrijf ieder jaar over de impact die het bewerkstelligt.
www.yumeko.nl

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie