Katten zijn goed voor de gezondheid voor jong en oud

The Optimist 9 aug 2017 Gezondheid

Goed nieuws voor kattenliefhebbers. Hoogleraar Antrozoölogie Marie-José Enders van de Open Universiteit in Heerlen meldt dat katten over het algemeen een positieve invloed op het leven van mensen hebben. Zij kunnen namelijk enkele basisbehoeften van mensen vervullen.

Hierbij doelt zij op de algemene dingen van het hebben van een huisdier, zoals het hebben van een maatje, aanspraak, je voelt je veilig doordat er een ander vertrouwd wezen in je huis is, je hebt iets om voor te zorgen en het geeft je een doel in je leven. Daarnaast zijn katten een stuk makkelijker in onderhoud, iets wat bijvoorbeeld niet is bij honden. Je hoeft ze namelijk niet uit te laten en ze laten minder viezigheid achter. Daarom zijn katten ook geschikt voor mensen op hogere leeftijd.

Volgens een onderzoek van Enders voelen mensen met een huisdier zich gelukkiger en minder eenzaam. Bewoners van een verzorgingstehuis hebben ook minder zorg en minder medicatie nodig als ze hun huisdier in de instelling mogen houden. Ook brengt een kat verantwoordelijkheid met zich mee, wat goed is tijdens de opvoeding van kinderen. Het empathisch vermogen wordt hierbij meer ontwikkeld, omdat ze rekening moeten leren houden met hun huisdier. Een kat op kantoor raadt Enders echter af. Iedere dag in een mandje zou stressvol zijn voor de kat.

Maar wat zorgt er nou voor dat iemand met een kat gelukkig is? Hier zorgt het hormoon oxytocine voor. Dit hormoon komt vrij wanneer je een kat aait. Dit hormoon zorgt voor ontspanning, wat ook betere werkprestaties en een gelukkiger leven met zich meebrengt. Daarom zou het voor werknemers wel weer goed zijn om je kat mee naar het werk te nemen. Maar het welzijn van de kat moet goed in gaten worden gehouden.

Bron: NU
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.