Katten en hun baasjes gelukkiger door gedragstherapie

The Optimist 21 sep 2017 Samenleving

Therapie voor katten is niet direct iets waar je snel aan denkt, maar het bestaat wel degelijk! Het biedt uitkomst voor baasjes die met hun handen in het haar zitten omdat hun kat zich niet gedraagt zoals verwacht. Gedragstherapeut Leonie Neggers van CatXpert maakt eigenaren meer bewust van de aard en de behoeften van hun kat. Dit kan daardoor veel problemen in huis verhelpen.

Typisch kattengedrag

De overtuiging bestaat dat een kat een gemakkelijk huisdier is en weinig tijd kost. De praktijk is vaak anders: ze krabben, sproeien en jagen. Kunnen ze dit gedrag niet voldoende uitvoeren, dan is het wachten op problemen in huis. Gedragstherapeut Leonie Neggers van CatXpert ziet veel onzichtbaar leed bij katten. ‘Eigenaren hebben soms onvoldoende in de gaten wat een kat aan zorg nodig heeft om gedragsproblemen te voorkomen’ vertelt ze. Het gevolg is dat de kat “tegenvalt” en uiteindelijk in het asiel terechtkomt.

Katten leren graag

Vaak wordt gezegd dat katten eigenwijs zijn, niet luisteren en niets kunnen leren. Niets is minder waar, weet Leonie. ‘Als ik bij mensen thuis kom om probleemgedrag van hun kat te achterhalen en op te lossen, zie ik veel verborgen leed bij katten. Katten krabben, plassen en jagen, dat is heel normaal. Toch tolereren we dat gedrag niet in onze huizen en blijkt de kat uiteindelijk niet het geschikte huisdier. Het gevolg: overvolle asielen.’ Gedragstherapie kan veel problemen oplossen en geeft baasjes meer inzicht in waarom hun kat zich zo gedraagt.

Gedragstherapie voor katten

Katten gedragstherapie is in te zetten bij onder meer agressie, angst, bijten, krabben, te veel miauwen, onzindelijkheid of stress. Leonie komt bij het baasje thuis om het gedrag van de kat te observeren. Vervolgens wordt in samenspraak met de eigenaar een plan op maat gemaakt dat leidt tot de gewenste gedragsverandering. Het resultaat: een fijner leven voor zowel de kat als het baasje.

Over de therapeute

Leonie is de eigenaresse van CatXpert en deelt haar jarenlange ervaring met zoveel mogelijk dierenartsen, asielen, dierenwinkels en katteneigenaren. Het is in ieders voordeel dat katten langer bij hun eigenaar blijven en een beter leven krijgen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.