Kapper kiest alleen nog voor duurzame haarproducten

The Optimist 9 dec 2019 Natuur & Milieu

In Amstelveen kiest een allround kapsalon voor duurzaam. Zonder dat we ons er bewust van zijn, bevatten onze verzorgingsproducten schadelijke ingrediënten. Maar bij Robert Ling Kappers zijn siliconen, parabenen en sulfaten voortaan verleden tijd.

Uiteindelijk is gezond haar altijd het mooist, volgens eigenaar Robert Ling. De specialisatie in behandelingen met alleen duurzame producten moet daaraan bijdragen.

Sulfaten

Sulfaten, ook bekend als SLS en SLES zijn een veelvoorkomend ingrediënt in haarproducten. Deze chemicaliën worden ook wel tensiden of surfactants genoemd. Sulfaten hebben een reinigende werking en ze verwijderen vet en resten van stylingsproducten van je hoofdhuid.

Bij Robert Ling Kappers vinden ze dat sulfaten veel te agressief reinigen. Daarnaast vervuilen die ook het oppervlaktewater. Sulfaten kunnen worden vervangen door de zogeheten ingrediënten Sodium C14-16 Sulfonate, Cocamidopropyl Betaïne, Sodium Cocyl Isethionate, Sodium Lauryl Sarconsinate, Cocamide MEA of Cocamidopropyl Hydroxylsultaine.

De vervangers hebben een soortgelijke functie als een sulfaat, maar zijn minder krachtig en daardoor milder voor je huid en haar, weet Robert Ling.

Siliconen

Siliconen zijn eigenlijk een soort vloeibaar rubber of plastic die een beschermend laagje om de haren heen legt. De synthetische stoffen zijn niet goed voor het milieu en daarnaast kun je van te veel siliconen klachten krijgen zoals roos, roodheid, jeuk, pukkels en eczeem.

Voor veel siliconen zijn heel goede, soms nog wel betere, natuurlijke alternatieven met een vergelijkbare werking – maar dan zonder alle nare bijwerkingen. De natuurlijke stoffen, die vergelijkbaar zijn met siliconen, heten slijmstoffen. Slijmstoffen worden vaak als extract gebruikt in haarproducten, bijvoorbeeld viola tricolor-extract of carrageen-extract.

Parabenen

Parabenen zijn conserverende middelen die antibacteriële eigenschappen bevatten. Ze zorgen ervoor dat een product langer houdbaar blijft. Maar parabenen blijken op de lange termijn bij te dragen aan de ontwikkeling van tumoren.

Bepaalde parabenen kunnen bovendien de werking van oestrogeen imiteren. Dit zorgt voor hormonale storingen. Een goed alternatief voor parabenen zijn organische zuren.

I.C.O.N.

Bij Robert Ling Kappers gebruiken ze daarom graag de haarproducten van het merk I.C.O.N.. Dit merk sluit perfect aan bij de ambities en kernwaarden van de kapsalon. I.C.O.N. streeft ernaar voorop te lopen op alle andere merken, door goed voor de wereld te zorgen en het beste uit mens en haar te halen.

Alle producten van I.C.O.N. zijn dierproefvrij en veganistisch. Daarnaast zijn alle verpakkingen her te gebruiken. Aspecten die Robert Ling allemaal erg belangrijk vindt.

Wil jij weten met welke vijf producten je je haar weer in gezonde staat kunt brengen? Lees dan dit artikel.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie