Kans op kinderastma en piepende ademhaling kleiner door vitamine D

The Optimist 3 jul 2017 Gezondheid

Mensen kunnen niet zonder vitamine D. Dat is al geruime tijd bekend. Uit recent onderzoek blijkt echter dat deze vitamine ook de kans op astma bij kinderen vermindert.

Analyses van vitamine D-spiegels bij pasgeboren baby’s voorspellen de kans op longinfecties tijdens de kindertijd. Ook kan hierdoor worden bepaald hoe waarschijnlijk piepende ademhaling is tijdens de vroege kinderjaren.

Deze nieuwe inzichten blijken uit een recente studie van het Massachusetts General Hospital in de Verenigde Staten. Volgens onderzoeksleider Carlos Camargo staven de studieresultaten het vermoeden dat er verband bestaat tussen vitamine D-spiegels en een piepende ademhaling. Die zou namelijk vooral te wijten zijn aan longinfecties door een tekort aan vitamine D. Eerdere studies van Camargo en zijn team toonden aan dat kinderen een geringere kans hebben op een piepende ademhaling als de moeder tijdens de zwangerschap vitamine D-supplementen gebruikt.

Aan het onderzoek deden 51 vrouwen mee die tien tot achttien weken zwanger waren. De ene groep proefpersonen kreeg dagelijks de aanbevolen dosis vitamine D toegediend. De andere deelnemers kregen een extra vitamine D-supplement.

Kinderen van de groep aanstaande moeders die het supplement kregen toegediend, hadden een betere immuunrespons dan de pasgeboren kinderen van de eerste groep die het met de standaard hoeveelheid moest doen. Een sterke immuunrespons in het begin van het leven verlaagt de kans op het ontwikkelen van astma.

Vitamine D hebben we nodig om kalk (calcium) uit onze voeding op te nemen. Daarmee gaat het lichaam botontkalking tegen. Daarnaast is vitamine D belangrijk om onze spierkracht te behouden. En, zoals uit het onderzoek blijkt, kan deze vitamine ook bijdragen aan het voorkomen van ademhalingsproblemen bij kinderen.

Hoewel overdadige straling door de zon schade aan, bijvoorbeeld, de huid kan veroorzaken, wordt tweederde van de vitamine D in ons lichaam aangemaakt door zonlicht. Met de zomer voor de deur hoeven we ons in principe geen zorgen te maken over onze dagelijkse hoeveelheid vitamine D.

Bron: nieuws.nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.