Kamperen lost slaapproblemen natuurlijk op

The Optimist 17 jul 2017 Gezondheid

Kamperen is goed tegen slaapproblemen. Tenminste, dit denken wetenschappers van de Universiteit van Colorado te hebben ontdekt tijdens een onderzoek. Er komt hierbij geen gebruik van medicijnen aan te pas.

Een weekend kamperen zou je van al je slaapproblemen kunnen verlossen. De wetenschappers van de Universiteit van Colorado denken dat dit komt doordat je een biologische klok met een weekendje in de natuur reset. Hierbij moet echter geen kunstmatig licht gebruikt worden. De natuur is hierbij een belangrijke factor.

De deelnemers aan het onderzoek moesten een weekend in een tentje slapen en mochten geen gebruik maken van kunstmatig licht. Alleen een kampvuur was toegestaan. Uit dit onderzoek bleek dat je dagritme zich aanpast aan de natuur als klok en lichtbron. Zodra het donker wordt of als het kampvuur begint te doven gaan slapen zou je lichaam laten aanpassen aan dit ritme.

Een mooie bijkomstigheid is dat het niet ieder weekend nodig is om je biologische klok te resetten. Ook na het kamperen blijft je lichaam gewend aan de natuurlijke bronnen. Het is hierbij wel nodig om gebruik te blijven maken van natuurlijk licht. Daarnaast moet je twee uur voordat je gaat slapen je telefoon en computer niet meer aanraken.

Eerdere onderzoeken wezen al uit dat het gebruik van een smartphone na 21.00 uur slecht was voor de gezondheid en je slaapritme. Ook stress kan grote gevolgen hebben voor je slaap. Vooral dit laatste is goed op te lossen met kamperen. En laat daarbij vooral je telefoon of laptop thuis, zodat je ook nog kunt genieten van de natuur en je je ogen wat rust gunt.

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.