
The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Nieuw onderzoek toont aan dat een betere inname van kalium effectief de bloeddruk verlaagt. Meer dan 1 op de 3 volwassenen lijdt wereldwijd aan een hoge bloeddruk. Voor deze mensen kan een banaan dus een groot verschil maken.
Een hoge bloeddruk is de belangrijkste oorzaak van hartziekten en beroertes en kan ook leiden tot andere aandoeningen zoals chronische nierziekten, hartfalen, een onregelmatige hartslag en dementie. Artsen raden vaak aan om minder zout te eten hiervoor. Echter stelt een nieuw Canadees onderzoek dat het nog veel beter is om de verhouding tussen de inname van kalium en natrium (zout) te optimaliseren. Dat zou tot nog betere resultaten leiden dan enkel een zoutarm dieet.
Volgens Anita Layton, hoogleraar Toegepaste wiskunde, Farmacie en Biologie aan de Universiteit van Waterloo, kan meer kaliumrijk voedsel een grotere positieve invloed hebben op de bloeddruk. Voorbeelden hiervan die je kan toevoegen aan je dieet zijn bananen of broccoli. ‘Onze voorouders aten veel fruit en groenten’, legt haar collega Melissa Stadt uit. ‘Daardoor zijn onze lichaamssystemen mogelijk zo geëvolueerd dat ze het beste werken met een dieet dat rijk is aan kalium en arm aan zout.’ Dit zou ook kunnen verklaren waarom hoge bloeddruk vooral voorkomt in geïndustrialiseerde landen, waar veel bewerkt voedsel gegeten wordt, en niet in geïsoleerde gemeenschappen die traditioneler eten.
De onderzoekers ontwikkelden een wiskundig model dat succesvol kon identificeren hoe de verhouding tussen kalium en natrium het lichaam beïnvloedt. Hieruit kwam ook dat mannen sneller een hoge bloeddruk ontwikkelen dan vrouwen voor de menopauze. Mannen zouden dan echter weer een groter positief effect op de bloeddruk ondervinden bij een verhoogde inname van kalium.
Naast bananen en broccoli zit kalium ook volop in voeding zoals artisjok, postelein, zoete aardappel, linzen, pompoen, noten en zalm.
Voor meer informatie, klik hier.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties