Kabinet compenseert hogere energierekening

The Optimist 26 okt 2021 Economie

Het demissionaire kabinet neemt maatregelen om de hogere energierekening deels te compenseren. Het gaat om zo’n 400 euro per huishouden. Het is de bedoeling dat deze maatregelen op 1 januari 2022 ingaan.

Door de stijgende gasprijzen loopt de energierekening bij huishoudens en bedrijven flink op. Een gemiddeld huishouden zonder vast energiecontract moet volgend jaar mogelijk 900 euro meer betalen. Vooral voor mensen in slecht geïsoleerde huizen met variabele contracten zal de energierekening flink stijgen. Doordat het goed en snel uitvoerbaar moet zijn, heeft het kabinet toch voor een regeling gekozen waarbij de compensatie bij iedereen terechtkomt.

Belasting

Het kabinet schiet te hulp door onder andere de belasting op energie te verlagen. Hierdoor krijgt elk huishouden een extra belastingvermindering van 230 euro. Daarnaast worden de belastingtarieven voor elektriciteit verlaagd. Hoeveel dit oplevert, verschilt per huishouden en hangt samen met het verbruik; hoe meer verbruik, hoe groter de compensatie. Ook het bedrijfsleven kan gebruikmaken van de maatregelen.

De totale compensatiemaatregelen kosten het kabinet 3,2 miljard euro. Hiervan is 500 miljoen vrijgemaakt voor het bedrijfsleven. Daarnaast stelt het kabinet 150 miljoen euro beschikbaar voor het isoleren van huizen.

Onnodig stroom verbruiken is zowel slecht voor de energierekening als voor het milieu. Wil jij minder elektriciteit verbruiken? Lees in deze daily hoe je sluipverbruik tegengaat.

Bron: NU.nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie