Zo voorkom je sluipverbruik

The Optimist 1 apr 2021 Natuur & Milieu

Onnodig elektriciteit verbruiken zonder dat je het door hebt wordt ook wel sluipverbruik genoemd. Sluipverbruik is niet alleen nadelig voor je energierekening, maar ook voor het milieu. Een goede reden om grote sluipverbruikers eens onder de loep te nemen en te kijken hoe je sluipverbruik kunt voorkomen.

Sluipverbruiker 1: De elektrische boiler

Zet je elektrische boiler af en toe uit

Laten we beginnen met een van de grootste sluipverbruikers; de elektrische boiler. Je kunt sluipverbruik voorkomen door je boiler uit te zetten als je een paar dagen of weken niet thuis bent. Om echt verschil te maken, kun je kiezen voor een slimme, zelflerende boiler die je op afstand kunt aan- en uitzetten.

Sluipverbruiker 2: De cv-ketel

Haal de cv-ketel van de comfort-stand

De meeste cv-ketels staan standaard op de ‘comfort-stand’, wat ervoor zorgt dat er altijd warm water beschikbaar is voor de radiatoren. Om deze voorraad water warm te kunnen houden, verbruikt de ketel gas en elektriciteit. Het is ontzettend fijn dat de radiatoren direct warm worden zodra je de thermostaat aanzet, maar deze luxe veroorzaakt wel sluipverbruik. Vind je het niet erg om wat langer te moeten wachten? Pak dan de gebruiksaanwijzing van je cv-ketel erbij om te kijken hoe je de comfort-stand uit kunt schakelen. Sommige ketels hebben ook een eco-stand, dus kijk meteen even of je deze kunt inschakelen.

Laat je cv-ketel regelmatig onderhouden of vervangen

Bij een cv-ketel denken veel mensen qua verbruik in eerste instantie alleen aan aardgas, maar een cv-ketel verbruikt ook elektriciteit. Er gaat veel energie verloren als je cv-ketel niet optimaal functioneert. Deze vorm van sluipverbruik kun je voorkomen met regelmatig onderhoud.

Het kan zijn dat je cv-ketel beter kan worden vervangen. Cv-ketels van zo’n vijftien jaar of ouder zijn vaak sluipverbruikers. Als jouw cv-ketel toe is aan vervanging kun je ook kijken naar een duurzaam alternatief zoals een warmtepomp. Is dat echter geen optie, dan maak je met een moderne hr-ketel al een goede stap, want deze zijn zuiniger met zowel stroom als gas.

Het huren van een cv-ketel is ook een optie. Je hebt dan nu geen aanschafkosten en kunt rustig overwegen of je in de toekomst kiest voor een duurzaam alternatief.

Sluipverbruiker 3: Koel- en vriesapparatuur

Vervang je koel- en vriesapparatuur van tijd tot tijd

De koelkast en de vriezer staan het hele jaar dag en nacht aan. Dat deze apparaten continu stroom verbruiken is niet te voorkomen, maar het is zeker de moeite waard om eens te kijken waar het sluipverbruik kan worden verminderd. Koel- en vriesapparatuur is de afgelopen jaren een stuk zuiniger en efficiënter geworden. Een koel-vriescombinatie van tien tot vijftien jaar oud verbruikt ruim 200 kWh per jaar méér dan een nieuw apparaat met een Energielabel A+++. Dit kan op je energierekening al gauw een verschil maken van €20,- tot €50,- per jaar.

Kies voor een goed energielabel

En zo komen we bij het tweede checkpunt; het energielabel. De hoogste energielabels hebben een A-klasse, maar zelfs binnen deze klasse zit veel verschil. Een koelkast met Energielabel A+ verbruikt bijvoorbeeld bijna twee keer zoveel energie als een koelkast met Energielabel A+++.

Houd er rekening mee dat de energielabels in de loop van 2021 op de schop gaan en bovenstaande informatie tegen die tijd wellicht niet meer klopt.

Houd rekening met de omgevingstemperatuur

De omgevingstemperatuur heeft invloed op het energieverbruik van je koel- en vriesapparatuur. De meeste koelkasten en vriezers hebben een klimaatklasse N (normaal), wat betekent dat ze naar behoren functioneren bij een omgevingstemperatuur tussen +16°C en +32°C. Op plekken waar de temperatuur fluctueert, zoals de garage of de schuur, zal de koelkast en/of vriezer niet alleen minder goed functioneren, maar zal deze ook meer energie verbruiken. Wil je je koel- en vriesapparatuur toch buiten de woning hebben staan? Trek dan in de maanden dat je deze niet gebruikt de stekker eruit.

Overige tips tegen sluipverbruikers

Plaats radiatorfolie

Radiatoren worden nagenoeg altijd geplaatst tegen de wand. Logisch qua inrichting, maar hierdoor kan warmte verloren gaan. De warmte die aan de achterkant van de radiator wordt afgegeven verdwijnt grotendeels naar buiten of naar de buren. Zeker in een ouder huis dat niet optimaal geïsoleerd is, kan deze warmte verloren gaan. Om ervoor te zorgen dat de door jouw gestoken warmte ook werkelijk in jouw huis blijft, kun je radiatorfolie plaatsen aan de achterkant van de radiator, tegen de muur.

Haal apparaten van de sluimerstand

Veel apparaten in huis staan vaak ongemerkt op de sluimerstand. Denk bijvoorbeeld aan de televisie die op stand-by staat of de telefoon die aan de oplader blijft liggen terwijl ‘ie allang is opgeladen. Het is altijd beter om apparaten uit te zetten, dan op de sluimerstand te zetten.

Begin bij jezelf

Het voorkomen van sluipverbruik zit ‘m niet alleen in technische oplossingen, maar begint in eerste instantie bij jezelf. Laat je soms lampen onnodig aanstaan, vergeet je wel eens de verwarming uit te zetten of laat je de douche vaak iets te lang stromen voordat je er onder stapt? Dat soort kleine dingen kunnen bijdragen aan sluipverbruik. Goed om eens te kijken wat je als bewoner(s) zelf kunt doen.

Kijk voor meer informatie en tips tegen sluipverbruik op Zorgeloos Wonen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie