Jupiter’s maan Europa gloeit in het donker

The Optimist 18 nov 2020 Natuur & Milieu

Het is een bijzonder gezicht: de maan Europa van Jupiter geeft mogelijk een blauwachtige gloed af. Onze eigen maan geeft ook licht in het donker, maar het eigenaardige aan deze maan van Jupiter is dat hij zelfs aan de nachtkant lijkt te gloeien.

Er cirkelen meerdere manen rondom de planeet Jupiter, maar de maan Europa is het populairst voor onderzoek. Dit komt doordat deze maan de beste plek is binnen ons zonnestelsel om op zoek te gaan naar buitenaards leven. Er wordt namelijk gesuggereerd dat er een oceaan onder de ijskorst ligt, waar leven in kan ontstaan. Deze korst beschermt de maan Europa tegen straling van Jupiter.

Simulatie

Wetenschappers hebben een simulatie van deze situatie gecreëerd. Uit dit onderzoek blijkt dat de bestraling met elektronen en andere deeltjes de maan omringt in hoogenergetische straling. Doordat de zouten in de ijslaag van de maan Europa deze deeltjes opneemt, zou dit ervoor kunnen zorgen dat de maan oplicht in het donker. De gloed kan wetenschappers meer informatie geven over de samenstelling van de maan en of er leven mogelijk zou kunnen zijn. Een tripje naar de maan Europa om het oppervlak beter te bestuderen staat aankomend decennium op de planning.

Bron: Scientias
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie