The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Niet elk lid van de jongerenpartijen mag stemmen en toch kunnen jongeren vanaf twaalf jaar al hun stem laten horen. Iedereen die de laatste tijd het nieuws heeft gevolgd, heeft kunnen lezen hoe deze jongeren zich inzetten voor maatschappelijke onderwerpen zoals bijvoorbeeld het klimaat en de langstudeerboete.
‘Wat je natuurlijk hebt, is dat er in de politiek heel veel partijen zitten en iedereen steunt de partij waar die zich het meest gerepresenteerd door voelt. Maar het probleem met de politiek is dat veel jongeren zeer ondergerepresenteerd worden’, vertelt Minne (21), voorzitter van DWARS, jongerenorganisatie van GroenLinks. ‘En ik denk dat het wel heel belangrijk is dat die stem van jongeren gewoon wat harder en wat beter over wordt gebracht op de politieke partijen zelf. Want als je in de Tweede kamer zit, ben je vaak wat ouder en heb je wat meer oog voor de dingen die belangrijk zijn als je wat ouder bent en niet per se als je jong bent.’
Gezamenlijke focus
De politieke programmapunten binnen de jongerenpartijen van Nederland mogen dan verschillen, als het gaat om het hogere doel zijn ze het allemaal met elkaar eens. Voor de mensen die interesse hebben in de politiek en zich in willen zetten voor de maatschappij worden er verschillende activiteiten, kampen en bijeenkomsten georganiseerd. Toch is er ook genoeg plek voor de jongeren die andere interesses hebben; het einddoel van de jongerenorganisaties gaat verder dan de politieke agenda.
‘We willen ook gewoon een veilige organisatie zijn waar je, als je jong bent, je kunt ontwikkelen’, legt Marije (24), voorzitter van BBB Jong, uit. ‘We zijn een grote familie. Je bent met elkaar bezig om een organisatie op te bouwen.’
‘We willen dat je de kans kan krijgen om via trainingen jezelf te ontplooien. Zeker als je die kans niet echt van thuis hebt meegekregen of bepaalde dingen niet op school leert’, vult Frouke (21), voorzitter Jonge Democraten, in een ander gesprek aan. ‘Daarnaast is een subdoel, maar wel een heel belangrijk subdoel, dat je het gewoon gezellig hebt en dat je mensen ontmoet.’
Deze activiteiten worden binnen de partijen georganiseerd, maar ze zoeken elkaar ook regelmatig op. Voorzitters ontmoeten elkaar in de gangen en op borrels en elk jaar wordt een kamerdebat georganiseerd waarbij de jongerenpartijen op een vriendschappelijke manier mogen laten zien wat ze in huis hebben. Daarnaast slaan de jongerenorganisaties regelmatig de handen ineen om via demonstraties en soortgelijke acties de aandacht te trekken binnen de Tweede Kamer voor misstanden.
Moederpartij
Hoewel de basis van elke moederpartij overeenkomt met de betreffende jongerenpartij kan je ook verschillen ontdekken in de aanpak en geest. Zo kunnen de jongeren soms radicaler overkomen en kan de samenwerking tussen de partijen soms anders verlopen dan tussen de moederpartijen. Ondanks deze verschillen lopen de samenwerkingen tussen de jongeren en hun moederpartijen bovengemiddeld goed. Er wordt veel kennis en ervaring uitgewisseld tussen de twee groepen. Zo kunnen de ‘volwassenen’ hun wijsheid van hun vele jaren aan ervaring overbrengen op de jongeren. Ondertussen kunnen de jongeren hun ervaringen en kennis weer doorgeven over vraagstukken waar jongeren direct mee te maken krijgen.
‘Je hebt sowieso hetzelfde fundament, dus dat maakt het makkelijker. Je gaat vanuit dezelfde waarden politiek bedrijven‘, denkt Johan (22), voorzitter van SGP-jongeren. ‘Als jongeren heb je een bepaald perspectief en als moederpartij heb je een bepaald perspectief. Hoe mooi is het dan om die perspectieven samen te voegen en daarin samen te werken?’
Dit artikel is geschreven in samenwerking met DWARS, Jonge Democraten, Jongeren FvD, BBB Jong, Jonge Libertariërs en SGP-jongeren.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties