Jongeren verlaten bijstand dankzij personeelstekorten

The Optimist 13 jun 2022 Economie

Nederland heeft het laagste aantal bijstandsgerechtigden sinds 2013, blijkt uit cijfers van het CBS. Door de krapte op de arbeidsmarkt verlieten voornamelijk jongeren de bijstand. 

Bijstandsgerechtigden

Eind maart 2022 leefden zo’n 407.000 Nederlanders tot de AOW-leeftijd van een bijstandsuitkering. Dit zijn 23.000 minder mensen dan het jaar ervoor en is het laagste aantal bijstandsgerechtigden sinds september 2013. Ten opzichte van een jaar eerder is deze daling het grootst bij jongeren onder de 27 en het kleinst bij 45+’ers.

Krapte op de arbeidsmarkt

Sinds de economische crisis hebben we een lange periode gehad waarbij het aantal mensen in de bijstand in een rechte lijn omhoog ging. Een paar jaar geleden is die trend veranderd. Zo is voor het vierde kwartaal op rij het aantal bijstandontvangers lager dan het jaar ervoor.

Minder kieskeurig

De voornaamste reden hiervoor is de krapte op de arbeidsmarkt. Door de personeelstekorten zijn werkgevers minder kieskeurig dan voorheen. Daarbij spelen gemeentes een grote rol in het omlaag krijgen van het aantal bijstandsontvangers. Gemeentes kijken of er naast een uitkering ook andere opties zijn en brengen hen in contact met mogelijke werkgevers.

Door naar een andere baan

De effecten hiervan zijn vooral op langere termijn groot. Mensen die op de arbeidsmarkt komen, stromen van daaruit makkelijker door naar een andere baan.

Niet alleen in Nederland hebben meer mensen een betaalde baan. Ook in de rest van Europa zijn meer mensen aan het werk dan voor de coronacrisis. Lees hierover meer in deze daily.

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie