Jongen van tien vindt eeuwenoud zwaard

The Optimist 19 aug 2020 Samenleving

Een tienjarig jongetje uit het plaatsje Ulster in Noord-Ierland heeft met behulp van zijn metaaldetector een eeuwenoud zwaard gevonden. Fionntan Hughes had het apparaat voor zijn verjaardag gekregen en testte hem gelijk uit in een weiland in de buurt.

Het apparaat gaf eerst twee piepjes bij kleine stukken metaal voordat het zwaard werd gevonden. Aan het Jeugdjournaal van de BBC, Newsround, vertelt Fionntan dat hij ‘best opgewonden’ was toen hij het zwaard vond.

Het was niet meteen duidelijk dat het daadwerkelijk om een zwaard ging. Toen hij de vondst had opgegraven, was het een groot stuk roest en aarde. Het werd pas duidelijk dat het om een zwaard ging nadat het was schoongemaakt.

Beginnersgeluk

Zijn vader noemt het beginnersgeluk, maar nam wel gelijk contact op met het Nationaal Museum van Noord-Ierland. Zij gaan het zwaard onderzoeken.

Antiekexperts die een foto van het zwaard hebben gezien, denken dat het gaat om een zogenaamd slagzwaard met mandgevest. Dat zou betekenen dat het zwaard uit de 18e eeuw stamt en zo’n 300 jaar oud is. Een slagzwaard werd gebruikt door Britse en Schotse cavaleristen, voornamelijk door officieren.

Bron: NOS
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie