The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Aritficial intelligence is een hot topic op dit moment. Heel veel mensen denken na over AI en laten hun fantasie er op los. Op een aantal universiteiten is men ingesprongen op de ontwikkeling van AI. Zo biedt onder andere Utrecht University de studie kunstmatige intelligentie en filosofie aan. Linn Douven, 21 jaar, doet deze studie. Zij vertelt haar visie op AI en wat de fundamentele verschillen zijn tussen de mens en AI.
Linn is optimistisch over een toekomst met AI, maar ze snapt wel waar de angst bij mensen vandaan komt. ‘Mensen zijn vaker bang voor dingen die ze niet kennen of begrijpen. AI is daar nu een goed voorbeeld van. Veel mensen weten gewoon niet wat het inhoudt.’ Linn ziet ook wel de praktische gevaren, maar denkt dat met regulatie en goed nadenken veel ellende voorkomen kan worden. Daarnaast ziet ze ook de mogelijkheden van AI, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. AI zou bijvoorbeeld kunnen helpen bij het herkennen van bepaalde ziektes.
‘Dat is ook een fundamenteel verschil tussen de mens en AI. AI handelt door middel van alle data die het heeft. Het is daarom erg goed geworden in het herkennen van bijvoorbeeld patronen of symptomen.’ Volgens Linn zijn mensen veel meer dan dat. ‘Mensen voelen en denken echt, we associëren, hebben emoties en voelen dingen aan. AI is wat dat betreft best beperkt.’
Daarnaast moeten we volgens Linn niet vergeten dat AI bestaansrecht heeft door de mens. Immers alle data die AI gebruikt komt van mensen. ‘Dat is ook iets wat ik wil benadrukken, AI baseert alles op informatie van mensen, dat is waarom het ook vooroordelen heeft en dus bijvoorbeeld racistisch kan zijn.’
In het boek ‘wat ons mens maakt’ geeft AI antwoord op onze levensvragen. Dat Ai dat kan verrast Linn niet. ‘Je moet dat natuurlijk wel met een korreltje zout nemen. AI zal net als mensen nooit in staat zijn om het “perfecte antwoord” te geven. Perfecte antwoorden op levensvragen bestaan niet.’ Dat is volgens Linn ook belangrijk om te onthouden. AI is niet heilig of perfect en dat zal het ook nooit worden. In die zin lijkt het misschien toch best op de mens.
Wat denkt u, wat maakt ons mens? Lees onze boekentip over het boek: wat ons mens maakt.
Geschreven door Job Koskamp
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties