Je geheugen verbeteren doe je op deze manier

The Optimist 7 dec 2017 Gezondheid

Dat het belangrijk is om gezond en gevarieerd te eten en tevens regelmatig te bewegen weet iedereen. Het daadwerkelijk uitvoeren is echter vaak een ander verhaal. Toch is er een reden om extra te bewegen. Het helpt je namelijk bij gezond ouder worden, zeker als je wel eens wat vergeet.

Gebleken is namelijk dat een bepaalde manier van trainen de geheugenfunctie kan verbeteren. Het gaat hier om aerobe training. Bij dit soort training gaat het vaak om een langdurige activiteit. Ademhaling en hartslag zijn verhoogd. Bij een aerobe training wordt er dus meer zuurstof in het lichaam verbruikt. Denk bijvoorbeeld maar aan wandelen en hardlopen. Deze manier van bewegen versterkt de conditie en tevens het hart en de longen. Niet alleen zorgt aerobe training voor het verbeteren van de geheugenfunctie, ook zorgt deze vorm van bewegen er voor dat je de hersenen gezond houdt bij het ouder worden.

Bovenstaande resultaten kwamen naar voren uit een nieuw Australisch onderzoek, gedaan door onderzoekers van het National Institute of Complementary Medicine van de Western Sydney University, Australië en de Division of Psychology and Mental Health van de University of Manchester, Engeland. Zij onderzochten de effecten van aerobe training op het hersengebied dat van groot belang is voor het geheugen en tevens veel andere hersenfuncties regelt: de hippocampus.

Onderhoudsprogramma voor het brein

Wanneer je ouder wordt, neemt de hersengezondheid af. Na je 40ste levensjaar krimpt een gemiddeld brein zelfs met vijf procent per tien jaar. Uit studies blijkt echter dat door fysieke inspanning de grootte van de hippocampus toeneemt. Zo ook uit deze studie. Onderzoekers bestudeerden hersenscans van een grote groep mensen tussen de 24 en 76 jaar. De groep deelnemers was zeer divers, zo zaten er gezonde mensen tussen, maar ook mensen met een milde cognitieve beperking. Een deel van deze groep werd zowel voor- als na een trainingsprogramma getest. Tevens was er een controlegroep. Uit de resultaten bleek dat bij de groep die de training kreeg een aanzienlijke vergroting van de linkerkant van de hippocampus zichtbaar was. Mogelijk zorgt aerobe training niet zozeer voor een vergroting van de hippocampus zelf, maar zorgt het juist voor een afname van de snelheid waarmee de hersenen krimpen. Aerobe training kan daarom gezien worden als onderhoudsprogramma voor het brein.

Ook in de Daily van vandaag:
Kinderen kunnen niet meer zonder de moestuin
Bedrijven kunnen met behulp van dit programma verzuim tegengaan

Bron: Leefbewust
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie