Je fitness tracker als griep checker

The Optimist 27 jan 2020 Gezondheid

Vandaag de dag kunnen we alles meten met fitness trackers zoals FitBit en de Applewatch: van slaapritmes tot je hartslag en van het aantal verbrande calorieën tot het verloop van een work-out. Toch is dat volgens Amerikaanse onderzoekers niet het enige wat deze slimme apparaten kunnen: zij denken dat het nu ook griepuitbraken kan gaan voorspellen.

De onderzoekers bestudeerden data van tweehonderdduizend Fitbit-gebruikers. Ze keken onder andere of bij rust de hartslag bovengemiddeld was en of het gemiddelde slaapritme niet naar beneden afweek. Vervolgens werd het aantal mensen bij wie dit het geval was, vergeleken met data van de U.S. Centers for Disease Control. En wat bleek: gebieden waar een griepuitbraak had plaatsgevonden komen vaak overeen met de data.

Door deze indicatoren van griep in de gaten te houden zou het volgens de onderzoekers dan ook mogelijk zijn om van tevoren een griepuitbraak te voorspellen. Op deze manier kunnen overheden dan op tijd in actie komen: het duurt namelijk vaak nog bijna een maand om maatregelen zoals vaccinatie en isolatie voor te bereiden. In de toekomst hoeft dat dankzij de fitness trackers geen probleem meer te zijn.

Bron: Reuters
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie