The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
De uitspraak Melk is goed voor elk komt je waarschijnlijk bekend voor. Inmiddels verschillen de meningen hierover en lijkt het een beetje achterhaald. De stof die in melk zit, calcium, is echter wel goed voor elk. Maar waarom is calcium zo belangrijk, hoeveel heb je van dit mineraal nodig en waar zit het in?
Calcium wordt ook wel kalk genoemd, een mineraal dat stevigheid aan het skelet en gebit geeft. Maar dit mineraal heeft nog vele andere functies. Zo is dit mineraal bijvoorbeeld nodig voor het goed functioneren van de spieren en daarnaast zorgt het er voor dat prikkels geleid kunnen worden.
Het is algemeen bekend dat calcium te vinden is in zuivelproducten, zoals melk en kaas. Maar dit mineraal bevindt zich in vele andere producten, zoals aardappelen, peulvruchten, brood en groenten. Eigenlijk is het bijna onmogelijk om geen calcium binnen te krijgen. Voor volwassenen tussen de 19 en 50 jaar wordt aangeraden om 1 gram van dit mineraal per dag binnen te krijgen. Voor mannen en vrouwen tussen de 51 en 70 jaar is dit 1,1 gram en voor mannen en vrouwen boven de 70 jaar wordt 1,2 gram aangeraden. 1 gram komt overeen met zo’n 4 á 5 glazen melk. Ook maakt het nog uit wat iemand verder op een dag binnenkrijgt. Zo bevordert vitamine D de opname van calcium, evenals voldoende beweging. Producten als alcohol, cafeïne en zout zorgen juist weer voor een verlies van dit mineraal via de urine.
Wanneer je ouder wordt, neem je minder calcium op. Bij vrouwen die in de overgang zitten, kunnen hormonale veranderingen ook een negatief effect hebben op de opname van dit mineraal. Door een tekort kan osteoporose ontstaan. Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd en komt met name voor bij ouderen. Calcium is daarom een belangrijk mineraal, te veel is echter ook niet goed. De maximale veilige dosis wordt daarom ook gesteld op 2,5 gram per dag, wat neerkomt op zo’n 2 liter melk.
Door gezond en gevarieerd te eten, is het bijna onmogelijk om onvoldoende calcium binnen te krijgen. Kies voor zoveel mogelijk pure en onbewerkte producten. Maak bijvoorbeeld regelmatig een lekkere (groene) smoothie van fruit groene bladgroente. Probeer bij elke maaltijd ook wat rauwkost te eten en geniet!
Ook in de Daily van vandaag:
> Taiwanezen leggen hierdoor hun smartphone makkelijker weg
> Belize geeft Donald Trump het goede voorbeeld
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Het schijnt dat de calcium in de melk moeilijk wordt opgenomen door ons lichaam. Ook zorgt het hoge eiwitgehalte van melk voor verzuring van het bloed. Ons lichaam gaat het bloed dan bufferen met kalk en onttrekt dat aan je botten. Dat betekent dat melk dus zelfs bijdraagt aan botafbraak/verzwakking ipv -opbouw/versterking. En dan heb ik het nog niet over de negatieve effecten van melksuiker (lactose) waar ons lichaam geen raad mee weet. Kortom, bezint eer ge begint aan melk!
Google maar eens op mel en gezondheid. Een van de site is http://www.eduweb.hhs.nl/~12027243/ongezond/ongezond-botbreuken.html
Ik sluit mij aan bij de vorige inzender. Het is al lang wetenschappelijk vastgesteld dat het drinken van melk botontkalking veroorzaakt. Ook proefondervindelijk bewezen: Amerikanen zijn de grootste consumenten van melk (verpakkingen van 1 gallon in de foodstores) maar het aantal mensen dat daar aan osteoporose lijdt is gigantisch.
Dr. Thomas Levy, cardioloog ageert ook tegen de zuivelmythe dat we melk nodig hebben voor calcium en gezonde botten. Hij stelt dat de meeste mensen te veel calcium en zuivel binnen krijgen. Het te veel accumuleert in cellen, weefsel en organen. Het verkalkt en verhardt als het in de aderen, hart of borst terecht komt. Het zou 30% meer kans op een hartaanval geven en 20% meer kans op een beroerte als je nog extra calcium inneemt. Het surplus aan calcium concentreert zich in de cellen en kan oxidatie veroorzaken die kan leiden tot kanker. Dat is de reden waarom vrouwen met de hoogste botdichtheid vaak een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van borstkanker. Voor mij dus biologische zuivel met mate. Ik bezocht eens een geriater met mijn moeder. Hij vroeg of ze genoeg melkproducten nam. Toen ze zei een halve liter gele vla per dag te eten kreeg ze de complimenten. Onvoorstelbaar hoe weinig juiste kennis er is over voeding!
Beste M. Brekeveld,
Bedankt voor de duidelijke aanvulling!
Gelukkig zijn er nog veel meer voedingsmiddelen om de juiste vitamines en mineralen binnen te krijgen.
– The Optimist
Beste Addie,
Bedankt voor de mooie aanvulling!
Melk is inderdaad een beetje achterhaald.
Gelukkig zijn er nog genoeg andere voedingsmiddelen waar we calcium uit kunnen halen.
– The Optimist
En hoe staat het met het medicijn Warfarin, en met de vitamine K. (Warfarin en viamine K zouden elkaar tegenwerken en vitame K is nodig om het kalk niet je bloedvaten te doen verkalken. Graag enige toelichting.
Beste Wim,
Voor deze vraag is het beter om even contact op te nemen met je huisarts of apotheker.
Deze kunnen je hier alles over vertellen!
– The Optimist
Nederlanders staan wereldwijd gezien in de top van melk-consumenten. Terwijl we het enige zoogdier zijn dat na de zoogtijd melk blijft consumeren. Geen enkel volwassen ‘dier’ laat zich in de natuur ‘vollopen’ met melk om maar aan voldoende calcium te komen. En als dat wel zo werkt, waarom zijn Nederlanders dan wereldwijd gezien niet het volk met de minste bot ontkalking (osteoporose)?! In Aziatische landen scoren ze daar veel lager op, terwijl daar de melkconsumptie aanmerkelijk lager is dan in Nederland. Blijkbaar is in de basis van de natuur het behouden van kalkrijke botten anders geregeld. Voldoende aanbod van Calcium in de voeding is één, maar de daadwerkelijke opname van Calcium in de botten is meer dan twee.
Onderzoekers zijn daarmee aan de slag gegaan en hebben zich de vraag gesteld ‘wat doen Aziatische mensen’ waardoor zij ondanks minder melkproducten toch minder vaak osteoporose hebben? Zij wijzen op het eten van vooral curry’s. Dus relatief veel kerrie, waarvan geelwortel de basis is. Geelwortel wordt in de orthomoleculaire gezondheidszorg dan ook gezien als de transmitter die nodig is voor de opname van calcium uit je voeding. Dus strooi rijkelijk met geelwortel, door groentes, salades etc. al dan niet in een oer-Hollands gezond groentegerecht. Goed voor de opname van Calcium en nog lekker ook.
Beste Erik,
Bedankt voor je uitgebreide reactie.
Wat interessant om te lezen. Wij gaan ons hier eens verder in verdiepen, en natuurlijk aan de geelwortel ;)!
– The Optimist