Japanse golfstroom blijkt bijzonder

The Optimist 25 aug 2017 Natuur & Milieu

Voor de Japanse kust ligt iets moois. Er blijkt hier namelijk een golfstroom te zijn die op een duurzame manier energie kan leveren. Het bijzondere hieraan is dat dit slechts op twee plekken op aarde mogelijk is.

Eén van de plekken die geschikt is voor het opwekken van duurzame energie is de Kuroshio-golfstroom. Deze golfstroom ligt voor de Japanse kust in de Stille Oceaan. De Kuroshio-golfstroom is geschikt omdat deze golfstroom dicht bij de kust ligt, hierdoor is de golfstroom makkelijk bereikbaar voor zowel de installatie als het onderhoud van de turbines die de energie moeten opwekken. Daarnaast heeft het water in deze golfstroom met een vaart van 1,5 meter per seconde de juiste snelheid.

Duurzame energie opwekken via turbines

Om de energie op te wekken dienen er eerst turbines geplaatst te worden. Deze worden binnenkort door het bedrijf IHI Corporation geplaatst. Voordat deze turbines worden geplaatst, moet er met verschillende testgeneratoren worden getest op efficiëntie. De ontwikkelaars zijn positief en verwachten op jaarbasis een efficiëntiegraad van meer dan 60 procent.

Op dit moment wordt er door middel van een testgenerator gemeten hoeveel energie de golf kan leveren. De huidige testgenerator bestaat uit twee turbines die gezamenlijk een vermogen hebben van 100 kilowatt. De generator drijft vijftig meter onder het wateroppervlak en zit met kabels aan de zeebodem vast. De opgewekte stroom wordt vanaf de generator via een schip naar het vaste land getransporteerd.

Serieproductie om kosten te drukken

Naast dat er getest moet worden, moet er ook gekeken worden naar een manier om het systeem betaalbaar te maken. Een oplossing hiervoor zou zijn om de turbineparken in serie te produceren. IHI Corporation is dan ook van plan om in 2020 een turbinepark met honderd generatoren voor de Japanse kust met een totaal vermogen van 2 megawatt te bouwen. Uiteindelijk willen zij zelfs naar 5 gigawatt groeien.

Bron: De Ingenieur
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.