Japan zet zonneparken in voor het kweken van champignons

The Optimist 14 sep 2017 Natuur & Milieu

Wat doe je als je een flink stuk platteland hebt en de grond extra wilt benutten? Juist, dan bouw je twee heel bijzondere zonneparken waar je tegelijkertijd champignons kweekt. In het noordoosten van Japan maakt de Japanse start-up Sustainergy deze aparte combinatie mogelijk.

Champignons kweken in de schaduw van zonnepanelen

Sustainergy levert in samenwerking met Hitachi Capital en Dawai House Industry zonnepanelen aan Japanse boeren. Het is de bedoeling dat de boeren onder deze zonnepanelen zwarte champignons kweken, deze hebben weinig zonlicht nodig. Het mooie hierbij is dat Japanse boeren geen initiële investering hoeven te doen en zich ook niet druk hoeven te maken over de installatie en het onderhoud van de panelen. De zonneparken hebben gezamenlijk een capaciteit van 4.000 kilowatt.

Dé oplossing voor het verlaten platteland

Het project is een belangrijke kans voor Japan en de boeren daar. Voor de boeren neemt het obstakels als een investering weg om hun land in te zetten voor zonne-energie. Voor het land zelf is het model van Sustainergy een goede oplossing voor leegstand. Het platteland kampt namelijk met vergrijzing, omdat jonge mensen steeds vaker naar steden trekken. Hierdoor is veel van het Japanse platteland ongebruikt.
Ruim tien procent van de totale oppervlakte van het Japanse platteland zou geschikt zijn voor dergelijke zonne-energieprojecten. Volgens het Japanse ministerie van Milieu kan er met deze oppervlakte een totale zonne-energiecapaciteit van 70.000 megawatt worden opgewekt. Dit is genoeg voor de stroomvoorziening van twintig miljoen huishoudens.

Zelfvoorzienend in champignons

De champignonnenteelt moet leiden tot een jaarlijkse oogst van 40.000 kilo aan zwarte champignons. Japan verkrijgt zijn zwarte champignons momenteel vooral uit China. Deze import is door dit project wellicht niet meer nodig.

Bron: Duurzaam bedrijfsleven
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.