Jaloezieën als duurzame raamdecoratie

The Optimist 10 sep 2020 Samenleving

We zitten veel thuis, maar dat betekent niet dat we zin hebben in pottenkijkers. En met gesloten gordijnen blijven zitten is ook geen optie. De beste raamdecoratie danken we aan het horizontale plankje: de jaloezie. Zo creëren jaloezieën binnen een handomdraai een privésfeer – ideaal voor thuiswerkers – en laten ze tegelijkertijd genoeg licht binnen. Maar er zijn meerdere voordelen, vooral als we kijken naar duurzaamheid. Kende jij ze al?

Goed voor de aarde

Net als (rol)gordijnen komen jaloezieën in alle soorten en maten. Naast dat materiaal bepalend is voor sfeer, heeft het ook functionele voordelen. Zo werken houten jaloezieën bijvoorbeeld isolerend: ze houden de ruimte warm tijdens de wintermaanden en koel in de zomer. De isolerende werking van jaloezieën zie je terug op je energierekening, dat scheelt niet alleen centen maar daarmee spaar je ook het milieu.

Gezonde leefomgeving

Jaloezieën kunnen bijdragen aan een gezond leefklimaat binnenshuis. Zo zorgen houten jaloezieën en ook de aluminium variant voor een goede lichtinval. Aluminium jaloezieën hebben echter een streepje voor op de houten als het gaat om een gezonde leefomgeving, en worden daarom vaak in de badkamer of keuken gebruikt. Wist je bijvoorbeeld dat aluminium jaloezieën geschikt zijn voor vochtige ruimtes en gemakkelijk zijn schoon te maken? Aluminium jaloezieën in de keuken zijn eenvoudig vrij te maken van stof en vet en nemen geen geurtjes op. In de badkamer zijn ze bestendig tegen een dagelijkse portie warmte en vocht, kortom: geen schimmel en geen kwaliteitsvermindering van het materiaal.

Duurzame raamdecoratie

Jaloezieën kopen doe je dus niet zomaar even. Het is belangrijk dat je goed afweegt welk materiaal aan al je milieu- en kwaliteitseisen voldoet, maar nog belangrijker is dat je kijkt naar je interieurwensen. Deze factoren bij elkaar opgeteld resulteren in een jaloezie waar je niet op uit gekeken raakt, en dus heel lang mee kan. Lang gebruik maken van een product is namelijk het meest duurzame wat je kunt doen.

Dit artikel bevat een gesponsorde link. Mede hierdoor kan The Optimist Daily blijven bestaan en lees je iedere werkdag gratis optimistisch nieuws op www.theoptimist.nl/daily.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met