IV-Walk: een mooi alternatief voor de infuuspaal

The Optimist 31 aug 2017 Gezondheid

Een bezoekje aan een ziekenhuis is nooit leuk. Zeker niet als je ook nog één of meerdere dagen opgenomen moet worden, mogelijk met een infuus ingebracht die je mee moet zeulen aan een infuuspaal. Daar moet verandering in komen dacht Alissa Rees.

Twee jaar lang lag Alissa in het ziekenhuis vanwege acute leukemie. En twee jaar lang moest Alissa zo’n infuuspaal met zich meeslepen. Als ervaringsdeskundige weet Alissa dus als geen ander hoe vervelend dit kan zijn. Daarom besloot ze hier een alternatief voor te bedenken. Want zoals ze zelf zegt: “Als je ziek bent, heb je véél tijd om na te denken. Ik zag allerlei dingen die beter kunnen in de steriele omgeving.”

Het alternatief op de infuuspaal

Door de infuuspaal voelde Alissa zich nog meer patiënt zal ze al was. De paal is zwaar en belemmerd in het bewegen. “Ik oefende weleens met traplopen, maar met de paal kwam ik alleen twee treden op en terug. En de snoeren zitten al snel in de weg, bijvoorbeeld als je op de hometrainer wilt sporten. Je raakt gemakkelijk verstrikt.”

Alissa studeerde af als ontwerper aan de Design Academy in Eindhoven. Zij besloot dan ook haar studie toe te passen bij het ontwerp voor hetgeen dat de infuuspaal moest gaan vervangen. Haar ontwerp: een draagbaar infuus, verwerkt in en hippe bodywarmer, ofwel de IV-Walk.

Makkelijker naar buiten dankzij de IV-Walk

Voor de IV-Walk, een mooi alternatief voor de infuuspaal, won Alissa twee Brains Awards, een innovatieprijs voor studenten. De IV-Walk is van voren een hesje. De pomp van het infuus zit onder de stof op de buik. Op de rug zit de infuuszak verborgen. Ook is er rekening gehouden met het materiaal én met de draagbaarheid. Zo is er gekozen voor een leren ceintuur met drukknoopjes, zodat je je toch wat meer mens voelt ondanks je ziekte. Het snoer van het infuus is wel zichtbaar. “Want de ziekte is er ook. Dat hoef je niet te verbergen.”

Op de oncologie afdeling gaat het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis het ontwerp uittesten. Alissa hoopt dat patiënten door haar ontworpen vestje makkelijker naar buiten kunnen.

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.