Veel online evenementen op Internationale Vrouwendag

The Optimist 8 mrt 2021 Samenleving

Een dag om wereldwijd stil te staan bij de gelijke rechten en kansen, vrijheid en strijdbaarheid van vrouwen: dat is 8 maart. Alhoewel, ‘stilstaan’ is hier niet de juiste omschrijving. Er is namelijk volop beweging en activiteit, vooral online.

Precies 110 jaar geleden werd Vrouwendag voor het eerst internationaal gevierd in verschillende landen, zoals Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten. Een jaar later volgde Nederland, lezen we op de website van Atria, het Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis.

Toen en nu

Het ontstaan van Vrouwendag hangt nauw samen met de opkomst van de socialistische arbeidersbeweging in de 19e eeuw. Belangrijk punt was de eis om algemeen kiesrecht voor zowel mannen als vrouwen. Een van de meest bekende voorvechters van vrouwenrechten is Aletta Jacobs, Een pionier in de strijd om algemeen kiesrecht was Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke Nederlandse arts.

Tegenwoordig staat Vrouwendag meestal in het teken van een bepaald thema. Dit jaar is dat ‘Invloed met impact’. Er vinden deze keer weer veel activiteiten plaats, van interessante lezingen en workshops tot films en markten. Hier vind je een overzicht per provincie.

Verschillen

De viering van de Internationale Vrouwendag verschilt per land. Terwijl het in Nederland bij veel landgenoten ongemerkt voorbij zal gaan, is het in Rusland een officiële vrije dag voor mannen en vrouwen, bedoeld als een eerbetoon aan alle vrouwen. Schooljongens geven bijvoorbeeld een cadeautje aan hun lerares en een attentie aan de meisjes in hun klas.

Dat er genoeg te vieren valt met betrekking tot de verschillen tussen mannen en vrouwen, kun je lezen in het interview met dr. Kaouthar Darmoni, directeur van Atria. Dat vind je in de nieuwste editie van The Optimist.

Bron: Atria
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie