Vier de internationale dag van geluk met ons mee

The Optimist 27 feb 2023 Samenleving

Op 20 maart 2023 is het de Dag van het geluk, oftewel International Day of Happiness. Waar komt deze dag vandaan, en wat voor doel dient het? Wij vertellen je alvast wat je die dag kunt beleven.

Op 20 maart zijn de dag en de nacht precies even lang, omdat de zon in één lijn staat met de evenaar. De Verenigde Naties (VN) riep deze dag uit tot de internationale dag van het geluk. De dag heeft een economische achtergrond, want voor vrede en duurzame ontwikkelingen moeten we positief zijn.

Recht op geluk

De International Day of Happiness vraagt aandacht voor de relevantie van geluk en het welzijn van de mens. Het is belangrijk dat de belangen van de mens in overheidsbeleid worden meegenomen. Elk jaar maakt de VN een specifiek thema bekend dat te maken heeft met een vorm van geluk.

Geluk is een recht, een streven en ook een middel. Volgens Jayme Illien, de oprichter van de Internationale Dag van het Geluk van de Verenigde Naties, kan het geluk van de mens een weg banen naar een duurzamere toekomst. Door op deze dag stil te staan bij geluk op gebied van onder andere democratie en inclusie, werken we aan een functionelere maatschappij.

Tien stappen

In 2022 stelde de organisatie van Happiness Day een stappenplan op voor het stilstaan bij geluk. Het begint bij communicatie. Praat met elkaar over de vrijheid en het geluk. Doe wat je gelukkig maakt. Spreid dat geluk ook uit naar anderen, vooral naar mensen die dat het hardst nodig hebben, zoals vluchtelingen. Ga de natuur in om verbondenheid met de omgeving te voelen. Volgens onderzoek bevordert tijd spenderen in de natuur het geluksgevoel. Dit zijn slechts enkele stappen; je vindt ze allemaal op de Happiness Day website.

Wereldgeluk en de Optimist

Het delen van geluksmomenten komt binnenkort nog dichterbij. Want op 20 maart openen de deuren van het World Happiness Café, een initiatief van Chiel van der Linden en Bert van Dam, in samenwerking met Optimist magazine. Je leest hierover later deze week meer; ook hoe je zelf actief kunt bijdragen aan het delen van geluk via het café.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie