Inheemse bevolking beschermt Amazone actief

The Optimist 9 mrt 2022 Natuur & Milieu

Natuurbescherming in het amazonegebied is van groot belang voor het klimaat op aarde. In Colombia bestrijdt Gaia Amazonas samen met de inheemse bevolking ontbossing en natuurverlies op basis van eeuwenoude kennis.

Volgens de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken is het Amazoneregenwoud dicht bij een keerpunt. Het gebied, dat zich uitstrekt over meerdere landen, is een belangrijk ecosysteem met enorm veel planten- en diersoorten die van elkaar afhankelijk zijn. Als twintig tot vijfentwintig procent van het regenwoud verdwijnt, zal dit langzaam leiden tot het einde van de plaats met de hoogste biodiversiteit ter wereld.

Eeuwenoude kennis

Gelukkig wordt het Amazonegebied al sinds mensenheugenis beschermd door haar inwoners. In samenwerking met hen zet de non-profit organisatie Gaia Amazonas zich in voor het regenwoud. Volgens Francisco von Hildebrand, directeur van deze stichting, is het belangrijk om naar elkaar te luisteren om grote problemen op te lossen. ‘Inheemse bewoners van dit gebied zorgen voor een groot gedeelte van het regenwoud, en dat doen ze al eeuwen. Dit doen ze omdat ze zichzelf zien als een onderdeel van de natuur. Hun oplossingen en hun denken zijn geworteld in een intieme relatie met hun natuurlijke omgeving. Gaia Amazonas werkt vanuit het idee dat geen enkele cultuur “het” antwoord heeft. Juist door samen te werken en in conversatie te gaan met verschillende culturen kun je echt innoveren.’

Impact

Tegenwoordig worden de beheerplannen van het regenwoud opgesteld door inheemse vertegenwoordigers. Von Hildebrand vertelt: ‘Deze plannen baseren ze op traditionele kennis over onder andere “heilige plekken”. Dit zijn plekken die een essentiële rol spelen in het ecosysteem van de omgeving. Ze weten welke riviertakken, welke bomen en welke meren in de omgeving dit zijn.’ In de loop van de tijd heeft men ook verschillende mijnbouwprojecten tegen kunnen houden om deze plekken te behouden. Von Hildebrand: ‘Op deze manier moeten we met kennis omgaan; kennis van elke cultuur als waardevol achten en gebruiken in onze gezamenlijke doelen.’

In de nieuwste editie van The Optimist gaat het onder meer over natuurherstel van het regenwoud door het Wereld Natuur Fonds. Lees hier het artikel of bestel hier de complete editie.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie