India’s steenkoolgebruik neemt sneller af dan door analisten voorspeld was

The Optimist 16 aug 2017 Natuur & Milieu

In het op-een-na dichtstbevolkte land ter wereld leek het een uitgemaakte zaak: het gebruik van steenkool zou de komende jaren de pan uit rijzen als gevolg van de toenemende industrialisatie en de groeiende economie. De werkelijkheid blijkt vandaag de dag gelukkig anders.

In de laatste twee jaar is het kolenverbruik afgeremd tot het laagste niveau in twee decennia, zelfs terwijl de economie jaarlijks in rap tempo groeit met maar liefst zeven procent. Warmtekrachtcentrales die steenkool gebruiken als grondstof draaien al enkele jaren niet meer op volle capaciteit en sinds juni opereerden ze slechts op 57 procent van hun totale kunnen, het laagste niveau ooit.

India is ‘s werelds derde grootste CO2-uitstoter en maakt gebruik van steenkoolcentrales om de meeste energie te produceren. Met een bevolking van 1,3 miljard mensen en een snel-industrialiserende economie, leek het erop dat de energiebehoefte met gebruikmaking van bestaande kolencentrales hard zou stijgen. Het lijkt er nu op dat dit niet het geval is, onder meer dankzij de voortschrijdende verbetering in techniek om schone energie te produceren.

Bron: AP
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.