India trekt zes miljard euro uit voor herbebossing

The Optimist 7 jul 2017 Natuur & Milieu

In de Indiase deelstaat Madhya Pradesh hebben vrijwilligers onlangs binnen twaalf uur ruim 66 miljoen bomen geplant. Ze deden dit als onderdeel van de strijd tegen klimaatverandering.

Ongeveer anderhalf miljoen mensen zetten tijdens de actie twintig verschillende soorten boompjes in de grond langs de oevers van de Narmada-rivier, een van de zeven heilige rivieren van India. Met de bomenplant-campagne in Madhya Pradesh vestigde India een nieuw wereldrecord. Het vorige stond op naam van vrijwilligers in de deelstaat Uttar Pradesh die vorig jaar in één dag 50 miljoen bomen plantten.

De actie is onderdeel van de maatregelen die India heeft toegezegd in het kader van het klimaatakkoord van Parijs. India beloofde dat het de komende vijftien jaar bijna zes miljard euro zal besteden aan herbebossing. Met dit bedrag wil het land 95 miljoen hectare beplanten met bomen.

Na China en de Verenigde Staten stoot India de grootste hoeveelheid broeikasgassen uit. In tegenstelling tot president Donald Trump verzekerde de Indiase premier Narendra Modi afgelopen maand nog dat zijn land vastbesloten is zich aan de afspraken van het verdrag van Parijs te houden.

Naast India hebben ook andere landen beloofd herbebossingsprojecten te starten. Zo hebben tien Afrikaanse landen toegezegd ruim 30 miljoen hectare land opnieuw met bomen te beplanten. Australië wil ieder jaar één miljard bomen planten. 

Ontbossing is een van de factoren die bijdragen aan de opwarming van de aarde. Jaarlijks gaan er naar schatting 15 miljard bomen verloren. Bossen worden vaak gekapt om plaats te maken voor landbouwgrond om de groeiende wereldbevolking te voeden.

Bron: Volkskrant
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.