The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Het is algemeen bekend dat veel mensen te weinig vitamine D binnenkrijgen. Maar welke impact het heeft is vaak niet duidelijk. Vitamine D wordt aangemaakt door invloed van zonlicht. Veel Nederlanders kampen met een te laag gehalte. Het najaar is dan ook het moment om wat vitamine D bij te gaan slikken.
Al langer is bekend dat vitamine D de weerstand verbetert. Het is ook een belangrijk element voor het opnemen van calcium in het lichaam. Door regelmatig een vitamine D-supplement in te nemen, verkleint het risico op een luchtweginfectie met wel 50 procent. Recent onderzoek toont nu ook aan dat een tekort aan vitamine D op lange termijn fysieke prestaties kan beïnvloeden.
Een vitamine D-tekort, zo’n 12 nanogram per milliliter of minder, is tegenwoordig relatief zeldzaam, terwijl een laag gehalte ofwel vitamine D-insufficiëntie, minder dan 30 ng/ml, juist veel voorkomt. Soms duurt het zelfs tientallen jaren dat een tekort is opgebouwd, stellen de onderzoekers aan de University at Buffalo.
De vitamine D-insufficiëntie werd nagebootst bij muizen van zes maanden oud, dit is vergelijkbaar met een 20-25 jaar oud persoon. De meting duurde één volledig jaar, wat overeenkomt met 25 tot 30 mensjaren. De controlegroep ontving daarbij vitamine D op normale niveaus.
Hoewel onderzoek op dieren niet altijd representatief is, is uit onderzoek op muizen gebleken dat de dieren slechter presteerden nadat de vitamine D niveaus daalden. De muizen hadden in vergelijking met de controlegroep minder grip, konden hun kracht minder behouden, de snelheid ging achteruit en de stappen werden kleiner, waardoor ze minder hard gingen rennen.
‘Er was een duidelijk verschil in de fysieke prestaties. Vitamine D is dus een belangrijke factor in het behouden van uithoudingsvermogen’, aldus hoofdauteur Bruce Troen, hoogleraar en hoofd van de afdeling geriatrie en palliatieve geneeskunde aan de University at Buffalo. Daarnaast hadden de muizen die minder vitamine D kregen, minder vetvrije massa. ‘Terwijl het verlies van lichaamsvet buitengewoon belangrijk is bij het ouder worden’, zegt Troen. Het onderzoek verschijnt in het tijdschrift Aging.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Het schijnt dat onderzoek ook heeft aangetoond, dat vitamine D– 24 uur– nodig heeft om in het lichaam te worden opgenomen. m.a.w. iedere dag douchen is niet “gezond”.
Hoe kan ik met deze informatie nu afleiden hoeveel vitamine D ik moet innemen?
Een gemiddelde vitaminepil bevat 1,5 microgram. Is dat nu genoeg of is dat te weinig?
Beste Marten,
Terechte vraag! We hebben het even uitgezocht. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 10 microgram vitamine D en voor mensen boven de 70 is dit 20 microgram per dag. Bij vrouwen vanaf 50 jaar, donker getinte mensen, kinderen tot 3 jaar en mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd ook supplementen te gebruiken. Maar kom je weinig buiten en/of is de voeding eenzijdig is een tekort niet uit te sluiten.. De aanvaardbare bovengrens ligt bij volwassenen op 100 microgram. Het advies is hiervoor elke dag een kwartier tot half uur in de zon te zitten/buiten te zijn tussen 11 en 15 uur, waarbij hoofd en handen onbedekt zijn. Voor een deel kun je het ook uit voeding halen, denk aan vette vis zoals zalm, regenboogforel en makreel, maar ook ei en champignons. Denk je een tekort te hebben, dan is het raadzaam even advies te vragen bij de huisarts wat een goede dosis is om mee te beginnen. Een bloedtest kan tevens uitsluitsel geven.
Hartelijke groet,
de redactie.
Geachte mevrouw Calkoen,
Bedankt voor uw vraag/reactie. Ja elke dat een half uurtje zon is goed, maar met de hoeveelheid zon in de zomermaanden redden we het niet. Door de weinig zon of lage zon, kan uiteindelijk toch een (winter)depressie ontstaan of klachten als gewrichtspijnen en migraine.. Met supplementen moet je dan na enkele weken verbetering voelen, maar soms kan het ook enkele maanden duren. Het hangt eigenlijk een beetje van de persoon af en de mate van een eventueel tekort.
Met vriendelijke groet,
de redactie.