Ierland en Denemarken meest optimistische landen

The Optimist 21 okt 2021 Samenleving

Ierland en Denemarken zijn de meest sociaal-optimistische landen in de EU. Dit blijkt uit de Social Optimism Index van Eurofound, een nieuw ontwikkelde samengestelde indicator die variabelen van optimisme meet. 

De index meet onder andere persoonlijke verwachtingen, nationale verwachtingen en percepties over de EU. Ook vertrouwen in de toekomst speelt een belangrijke rol. De onderzoekers bespreken de resultaten in het rapport Towards the future of Europe: Social factors shaping optimism and pessimism among citizens

Ierland scoort het hoogst (0,69), gevolgd door Denemarken (0,58) en Malta (0,42). Nederland staat op de achtste plek (0,35). Tot slot blijkt Griekenland het meest pessimistische land in de EU te zijn (-0,65). Ter verduidelijking: zowel in Denemarken als Ierland zijn zeven op de tien respondenten optimisten, terwijl in Griekenland maar twee op de tien respondenten optimisten zijn.

Het sociaal optimisme van burgers in de EU werd voorafgaand aan de coronapandemie gemeten. Aanvullend onderzoek bevestigt dat Ierland en Denemarken de meest optimistische landen bleven, zelfs nadat het coronavirus uitbrak. Dit onderzoek van Eurofound is gebaseerd op de e-enquête Living, working and COVID-19. Het resultaat hiervan onderbouwt de veerkracht van optimisme. 

Optimistische landen

Wil je zelf meer optimistisch worden? In het artikel Optimisme is een kunst(je) schrijft Jenny van Luijk over de kunst om de zonnige kant van het leven te zien.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie