The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
De grootste warmtepomp van Nederland zorgt ervoor dat ongeveer twintigduizend huishoudens in Utrecht en Nieuwegein voortaan kunnen rekenen op duurzame warmte. De Eneco-pomp maakt gebruik van restwarmte uit het gezuiverde afvalwater van huishoudens en bedrijven via Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Door de warmtepomp is veel minder gas nodig om Utrecht van warmte te voorzien. Volgens Eneco scheelt dat jaarlijks dertigduizend ton. De pomp staat op het terrein van rioolwaterzuivering Utrecht.
Met aquathermie (restwarmte uit water) is het goed mogelijk de bronnen voor het leveren van warmte te verduurzamen. Zeker wanneer dit kan met warm water dat afkomstig is van een rioolwaterzuivering midden in de stad. Dat is waarom Eneco en het Hoogheemraadschap zijn gaan samenwerken. Dagelijks haalt de warmtepomp restwarmte uit zo’n 65 miljoen liter gezuiverd afvalwater. Dit is water afkomstig van douches, keukenkranen, vaat- en wasmachines en heeft een temperatuur van twaalf graden in de winter tot ruim 22 graden in de zomer.
Warmtebuffer
Met de komst van de warmtepomp vloeit de warmte niet meer weg, maar wordt de temperatuur van het gezuiverde water hergebruikt voor het warmtenet. Een warmtewisselaar haalt de warmte uit het afvalwater en de grote warmtepomp brengt de temperatuur vervolgens naar 75 graden. Daarna wordt dit water aan het warmtenet geleverd. Om continu te kunnen beschikken over voldoende warmte, maakt een warmtebuffer van ongeveer achttien meter hoog en een diameter van achttien meter onderdeel uit van de gehele installatie.
Gascentrales sluiten
Zowel Eneco als HDSR hebben de ambitie klimaatneutraal te worden. Door samen te kijken naar de mogelijkheden tot verduurzaming, was het mogelijk hierin een grote stap te zetten voor het warmtenet in de gemeenten Utrecht en Nieuwegein. Gemeenten die eveneens de ambitie hebben om klimaatneutraal te worden. Eneco is van plan om een van zijn Utrechtse gascentrales al voor 2030 te sluiten, een andere volgt voor 2035.
Voor de bouw van de warmtepomp heeft Eneco zes miljoen euro innovatiesubsidie gekregen. Verder ontvangt het energiebedrijf nog maximaal 49 miljoen euro duurzaamheidssubsidie over een periode van vijftien jaar. Die subsidie keert het Rijk alleen uit als het goedkoper zou zijn om de gascentrale te laten draaien.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties