Huidkanker opsporen zonder biopsie

The Optimist 18 mei 2022 Gezondheid

Deze maand maakten wetenschappers van Stevens Institute of Technology uit New Jersey bekend dat zij een betaalbaar apparaatje ontwikkelen dat verschillende soorten huidkanker kan herkennen. Dit moet het aantal biopsies drastisch verminderen.

Sinds enkele jaren zijn er medische apps die van pas komen bij de vroegtijdige herkenning van huidkanker. Nu komt er een apart apparaatje dat het overbodig maakt om stukjes weefsel weg te snijden voor laboratoriumtests. De Amerikaanse onderzoekers verwachten dat met het goedkope handheld-apparaat het aantal onnodige biopsieën kan halveren.

Kankerdiagnostiek

Dermatologen en andere eerstelijnsartsen krijgen daarmee gemakkelijk toegang tot kankerdiagnostiek van laboratoriumkwaliteit. ‘We proberen niet om biopsieën volledig uit te sluiten’, zegt Negar Tavassolian, directeur van het Bio-Electromagnetics Laboratory van Stevens. ‘Maar we willen artsen wel extra handvatten geven en helpen om betere beslissingen te nemen.’

De kleinste moedervlek

Het apparaat van het team maakt gebruik van millimetergolfbeeldvorming – dezelfde technologie die wordt gebruikt in beveiligingsscanners op luchthavens – om de huid van een patiënt te scannen. Gezond weefsel reflecteert millimetergolfstralen anders dan kankerweefsel, dus het is theoretisch mogelijk om kankers op te sporen door contrasten in de stralen die door de huid worden teruggekaatst te controleren. Om die benadering in de klinische praktijk toe te passen, gebruikten de onderzoekers algoritmen om signalen die door meerdere verschillende antennes worden opgevangen samen te smelten tot een enkel beeld met ultrahoge bandbreedte. Hierdoor wordt ruis verminderd en worden beelden van zelfs de kleinste moedervlek snel en met een hoge resolutie vastgelegd.

Bron: Stevens Institute of Technology

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie