Houd je bloedruk op peil met citroensap

The Optimist 6 jul 2017 Gezondheid

Zure gezichten bij het ontbijt? Grote kans dat er citroensap wordt geserveerd. Misschien niet smakelijk om de dag mee te beginnen, maar wel goed voor je gezondheid, blijkt uit onderzoek.

De dagelijkse consumptie van citroenen heeft een positieve invloed op de gezondheid, want de zure vruchten bevatten vitaminen, mineralen, vezels, etherische oliën en carotenoïden. Citroenwater of puur citroensap kan je bloeddruk verlagen en het heeft een gunstige invloed op je Body Mass Index (BMI), de index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte, zo laten recente studies zien.

In Japan is een studie gedaan naar de effecten van het drinken van citroensap in combinatie met het aantal gelopen stappen. Tijdens het experiment werden Japanse vrouwen vijf maanden gevolgd. Daarbij werd voortdurend hun bloeddruk gemeten. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de dagelijkse consumptie van citroen in combinatie met lopen een effectieve manier was om de bloeddruk op het juiste te peil te brengen en te houden.

Citroensap draagt ook bij aan het voorkomen van nierstenen. Die ontstaan onder meer door kristallisatie van calcium oxalaat. Een toevoeging van 50 ml citroensap aan water zorgt ervoor dat de snelheid van de kristallisatie afneemt. Hoe hoger de concentratie citroensap, des te groter de afname van de kristallisatie. Er wordt namelijk meer oxalaat calcium en citraat uitgescheiden via de urine. Daardoor heeft citroenwater een belangrijk remmend effect op de nierstenen.
 
Nog betere resultaten worden bereikt als je citroensap combineert met knoflook. Het mengsel heeft bijvoorbeeld een gunstig effect op het vetprofiel, zo blijkt uit een recente studie. Een groep die dagelijks 20 gram knoflook met een eetlepel citroensap consumeerde, ondervond een aanzienlijke afname van cholesterol.

Citroenen zijn volgens deskundigen zelfs in staat om het op te nemen tegen de bacterie Vibrio cholerae, de veroorzaker van cholera. Zowel citroensap, etherische olie van citroen als citroenschillen remden de groei van deze bacterie. De vrucht is dus ook nog een biocide. Ook kan citroensap worden gebruikt als ontsmetter.

Bron: www.goedgezond.info
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.