Hoopvolle ontwikkelingen voor kinderen met een pinda-allergie

The Optimist 28 aug 2017 Gezondheid

Onlangs kon je al lezen dat probiotica mogelijk een oplossing kan bieden voor mensen met Multiple Sclerose. En ook nu komen er weer hoopvolle berichten binnen over probiotica, dit keer voor kinderen met een pinda-allergie.

Vele mensen denken dat de pinda een noot is, maar eigenlijk is een pinda een peulvrucht. En wel een heel berucht peulvrucht. Pinda is namelijk een allergeen, net zoals bijvoorbeeld soja, ei en vis. Deze allergenen kunnen een allergische reactie opwekken bij mensen die niet tegen het betreffende allergeen kunnen.

Iemand die een pinda-allergie heeft krijgt dus een allergische reactie wanneer hij of zij in contact komt met pinda. Dit kan door het eten van (producten met) pinda, maar ook door het inhaleren van pinda of wanneer de huid in contact komt met het allergeen. Het is dus een ernstige allergie en een reactie kan al optreden bij een hele kleine hoeveelheid pinda. De reacties die op kunnen treden kunnen zelfs levensbedreigend zijn.

Een doorbraak in de behandeling van pinda-allergie

In de westerse landen hebben zo’n 0,5 tot 1 procent van alle kinderen een pinda-allergie. Het grootste deel van deze kinderen groeit hier niet overheen. Maar er is nu wel hoop voor deze kinderen.

Australische wetenschappers hebben namelijk een doorbraak bereikt in de behandeling van pinda-allergie bij kinderen. Hierbij werden de kinderen behandeld met probiotica in combinatie met het pinda-eiwit. Dit onderzoek kan natuurlijk niet iedereen zomaar uitvoeren. Vanwege de ernst van deze allergie moet deze therapie namelijk onder streng medisch toezicht plaatsvinden. Wanneer dit niet gebeurt zouden er namelijk levensbedreigende situaties kunnen ontstaan.

Ook hoop voor andere voedselallergieën

Uit het onderzoek bleek dat met de nieuwe immuuntherapie de pinda-allergie bij tweederde van de onderzoekspopulatie verdwenen was. Vier jaar later was bij deze personen de allergie nog steeds niet teruggekeerd. Dit zijn natuurlijk hoopvolle berichten en niet alleen voor kinderen met een pinda-allergie. Ook geeft dit onderzoek namelijk hoop voor nieuwe behandelingen bij andere voedselallergieën.

Bron: Voedselallergie
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.