Hoop voor de onzichtbare mens
Uitgelicht Samenleving

Hoop voor de onzichtbare mens

The Optimist 15 dec 2018

Wat als je niet kunt aantonen wie je bent? Je hebt geen papieren; er is niets van je gedocumenteerd. Het overkomt vele vluchtelingen. Zij lopen hierdoor tegen grote sociale problemen aan. Dankzij de ondernemer Tey Al Rjula kan de onzichtbare mens binnenkort wél zijn bestaan aantonen. Met zijn onderneming maakte hij een businessmodel dat een enorme sociale impact kan maken en werd zo finalist van de Chivas Venture, een internationale competitie voor social entrepeneurs.

Al Rjula specialiseert zich met zijn bedrijf in blockchain-technologie. Met deze kennis ontwikkelde hij een oplossing voor mensen die niet kunnen bewijzen wie zij zijn. De ondernemer staat dichtbij dit probleem; zelf kwam hij in 1984 ter wereld in Koeweit, ten tijde van de Golfoorlog. Het register met daarin zijn geboortakte werd tijdens de oorlog vernietigd, waardoor Al Rjula als ‘invisible man’ door het leven moest gaan. Het leverde hem de nodige documentatieproblemen op. Nu woont hij enkele jaren in Nederland en heeft hij in vijf opvangkampen voor asielzoekers gewoond. Hij merkte op dat veel Syriërs in deze centra hetzelfde probleem hebben dat hij ooit had. Met zijn bedrijf ontwikkelde hij hiervoor een oplossing: het vastleggen van ieders identiteitsdocumenten in de blockchain zodat vluchtelingen op een snelle manier kunnen aantonen en bewijzen wie ze zijn.

Eigendom van data

Tijdens de Nederlandse finale van de competitie wist de entrepreneur de jury te overtuigen van zijn plan. In het juryrapport wordt het bedrijf van Al Rjula bestempeld als ‘het ultieme voorbeeld van een nieuwe generatie social enterprises’, omdat zijn onderneming niet alleen een sociale impact maakt, maar ook een goed businessmodel heeft. Volgens de jury brengt het bedrijf een cruciale verandering teweeg rond de essentie van het eigendom van data. Deze noodzakelijke verandering maakt de blockchain-technology van Al Rjula mogelijk. Op 9 mei 2019 vertegenwoordigt hij Nederland tijdens de internationale finale van Chivas Venture. Deze finale vindt plaats tijdens The Next Web Conference in Amsterdam.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *