
The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Er bestaat hoop voor de axolotl, een van de meest bedreigde amfibieën op de wereld. De diersoort staat op de rand van uitsterven, maar wetenschappers proberen dit te verhinderen.
In een onderzoek lieten wetenschappers 18 gefokte axolotls vrij in kunstmatige wetlands in de buurt van de stad Mexico. Wetlands zijn gebieden die verzadigd zijn door grond- of oppervlaktewater, zoals moerassen. De onderzoekers voorzagen de dieren van radiotrackers en ontdekten dat ze goed overleefden.
De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift PLoS One, en volgens hoofdonderzoeker dr. Alejandra Ramos zijn deze verbluffend. Ze suggereren namelijk dat de axolotl kan worden teruggebracht naar zijn oorspronkelijke habitat, de wateren van Xochimilco. Gevormd door traditionele landbouwpraktijken en gespoeld met bronwater uit de bergen wemelden deze wateren vroeger van de amfibieën. Maar naarmate de stad van Mexico groeide, dreef verstedelijking, vervuiling en andere druk axolotls op de rand van uitsterven. Sommige schattingen suggereerden dat er nog maar 50 in het wild waren.
Om de basis te leggen voor het vrijlaten van de dieren, werkten de onderzoekers samen met lokale boeren en een team van vrijwilligers om wetland ‘toevluchtsoorden’ voor de axolotls te creëren. Hierbij installeerden ze natuurlijke filtersystemen om het vuile water te reinigen. Daarna lieten de wetenschappers hun in gevangenschap gefokte dieren vrij op twee locaties, waarvan één de Xochimilco wateren was. ‘Het verbazingwekkende nieuws is dat ze het allemaal hebben overleefd’, vertelde Dr. Ramos aan BBC News. ‘En niet alleen dat, maar degenen die we hebben heroverd, waren aangekomen – dus ze jagen.’ De monitoring van de dieren bracht ook fascinerende inzichten in het gedrag van de axolotls. Zo bleek dat sommigen het grootste deel van hun tijd met één ander individu doorbrengen.
Ironisch genoeg zijn deze charismatische salamanders met honderdduizenden te vinden in de laboratoria en huisdieraquaria van de wereld. De soort is biologisch fascinerend, aangezien het dier het opmerkelijke vermogen heeft om elk deel van zijn lichaam dat beschadigd of verloren is gegaan, opnieuw te laten groeien. Echter is er in de troebele wetlands van Mexico-Stad nog veel werk te doen om het leefgebied op te ruimen en te herstellen, en om de wilde axolotl een kans te geven om te herstellen.
‘Veel dieren over de hele wereld verliezen hun leefgebied’, zegt dr. Ramos. ‘En restauratieprojecten zijn niet gemakkelijk, maar ze kunnen worden gedaan – ze hebben alleen veel mensen nodig. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om mee te doen – iedereen in de wereld kan helpen.’
Voor meer informatie, klik hier.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties