Hoogste onderscheiding in Nederlandse wetenschap

The Optimist 21 jun 2022 Samenleving

Zes onderzoekers ontvangen de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap: de Spinoza- en Stevinpremies. Elke wetenschapper krijgt 2,5 miljoen euro om uit te geven aan wetenschappelijk onderzoek.

Premies

Thea Hilhorst, Klaas Landsman, Corné Pieterse en Ignas Snellen ontvangen de Spinozapremie. Deze premie wordt uitgereikt op basis van wetenschappelijk werk en fundamentele vraagstukken. De Stevinpremies, waarbij de nadruk ligt op de maatschappelijke impact van onderzoek, gaan naar Bas Bloem en Tanja van der Lippe.

Onderscheiding

Ieder jaar draagt een selecte groep wetenschappers collega’s aan voor deze onderscheiding. De commissies (één voor de Spinozapremies, één voor de Stevinpremies) bestaan uit nationale en internationale wetenschappers en brengen de lijst terug tot een shortlist. Tot slot voeren de commissies per kandidaat gesprekken met buitenlandse wetenschappers, waarna de premies worden uitgereikt.

Winnaars

Op 5 oktober 2022 reikt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de premies uit. Dan maken de winnaars duidelijk waarvoor ze de premies zullen gebruiken.

Winnaars van de Spinozapremie
Thea Hilhorst, hoogleraar Humanitaire Hulp en Wederopbouw aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. ZIj onderzocht de toenemende noodsituaties die wereldwijd ontstaan als gevolg van rampen en gewapende conflicten.

Corné Pieterse, hoogleraar Plant-microbe Interacties aan de Universiteit Utrecht. Hij onderzocht hoe planten zich verweren tegen ziekten en plagen.

Ignas Snellen, hoogleraar Observationele Astrofysica aan de Universiteit Leiden. Hij onderzocht planeten die om een andere ster draaien dan onze zon.

Klaas Landsman, hoogleraar Mathematische Fysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij combineert met zijn onderzoek het grensvlak van de natuur- en wiskunde met diepe inzichten in de fundamenten, geschiedenis en filosofie van de fysica.

Winnaars van de Stevinpremie
Tanja van der Lippe, hoogleraar sociologie aan de Universiteit Utrecht. Zij onderzocht een gezonde werk-privébalans en duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Bas Bloem, hoogleraar Neurologische Bewegingsstoornissen aan het Radboudumc in Nijmegen. Hij ontwikkelde ParkinsonNet: een nationaal en internationaal zorgmodel voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Wil je meer lezen over wetenschap? Lees in deze daily de top 3 grootste wetenschappelijke doorbraken.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie