Hoe de zon ons immuunsysteem verbetert

The Optimist 20 feb 2017 Gezondheid

Zonlicht is niet alleen goed voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam; het heeft ook nog eens een groot aantal andere voordelen voor onze gezondheid.

Zonlicht – en gelukkig hebben we daar sinds kort weer wat meer van – blijkt namelijk een natuurlijke booster voor ons immuunsysteem te zijn. Onderzoek toonde aan dat blootstelling aan blauw- en UV-licht de activiteit van T-cellen – witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen voor ons immuunsysteem – in ons lichaam verhoogt.

Deze studie aan de Universiteit van Georgetown in Washington D.C. is een van de eerste naar de invloed van licht op een bepaald type afweercellen. Er is meer onderzoek nodig om de resultaten te verifiëren, maar er is genoeg bewijs in de medische literatuur dat zonlicht de weerstand verhoogt.

Blauw licht activeert de productie van waterstofperoxide (H2O2) in de T-cellen. Hierdoor ontstaat er een chemische reactie die leidt tot verhoogde T-cel-activiteit. Dit zorgt ervoor dat de immuuncellen beter kunnen functioneren. Als het blauwe licht uit zonnestralen in staat is om infectiewerende T-cellen te activeren, zou dit wel eens kunnen leiden tot een nieuwe behandelingswijze voor patiënten met een verzwakt immuunsysteem, zeggen de onderzoekers.

Naast de aanmaak van vitamine D en de stimulering van ons immuunsysteem, kan zonlicht je ook helpen om je circadiaan ritme onder controle te krijgen en dus je slaap te bevorderen. Ook geeft zonlicht een boost aan het serotonineniveau in je hersenen en kan zo je humeur en je mentale gezondheid verbeteren. Andere gezonde voordelen van zonlicht zijn het verlagen van een hoge bloeddruk, het verminderen van het risico op hartziekten en kanker, het voorkomen van infectieziekten en het beschermen van de vruchtbaarheid bij vrouwen.

Bron: The Holistic Works
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie