Hoe word je ‘digitaal fit’?

The Optimist 20 mrt 2023 Gezondheid

In maart is het de maand van Digitale Fitheid. Op verschillende plekken in het land worden workshops georganiseerd rondom dit thema. Miljoenen Nederlanders hebben er baat bij om digitaal fit te worden. Maar wat houdt dit precies in, en hoe bereik je het?

Eindeloos op zoek zijn naar informatie op het internet, een digitale vergadering bijwonen of urenlang naar Excel-sheets staren. Technologie is voor de gemiddelde Nederlander een groot onderdeel van het werk geworden. Het is in veel opzichten een hulpmiddel, maar verschillende onderzoeken hebben al uitgewezen dat mensen prikkelbaar worden van urenlang naar een scherm kijken; de zogeheten ‘vierkante ogen’.

Uren naar een scherm kijken

Digitale Fitheid moet het antwoord zijn voor mensen die meer dan vier uur per dag naar een scherm kijken. Deze fitheid berust op het ontwikkelen van bepaalde digitale vaardigheden en een andere kijk op digitalisering. Digitale fitheid werpt licht op de menselijke kant van digitalisering.

Vooral kenniswerkers hebben baat bij digitale fitheid. Zij houden zich voor hun werk bezig met het opnemen, verwerken en delen van informatie. Nederland telt zo’n vijf miljoen mensen die dit soort werk doen. Het is een breed scala aan beroepen: technici, journalisten, artsen, consultants enzovoorts. Deze mensen besteden een groot deel van de gemiddelde werkdag aan het verwerken van informatie met behulp van technologie.

Tools voor digitale fitheid

De website maandvandedigitalefitheid.nl biedt deze maand informatie en workshops. Het is bijvoorbeeld belangrijk om een digitaal bewustzijn te creëren bij zowel werkgevers als werknemers. Wat vraagt digitalisering van de mens op individueel en organisatieniveau? Hoe beheer je data op een efficiënte manier? Wat voor shortcuts op de computer kunnen je honderden clicks per dag besparen?

Technologische hulpmiddelen hebben ons bestaan verreikt. Een computer kan als het ware als een tweede brein dienen dat ons helpt om op een hoger niveau te functioneren. Daarbij is het belangrijk om niet te verzanden in het staren naar een scherm, maar op gezonde manier met de technologie om te gaan.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie