Himalaya groeit nog hoger

The Optimist 6 nov 2020 Natuur & Milieu

Meestal zorgen neerslag en erosie ervoor dat een berggebied slinkt. Toch kan regenwater een berg ook juist nóg hoger laten groeien, denken Britse geologen. De Himalaya is hier een voorbeeld van.

De geologen van de universiteit van Bristol verrichtten hun onderzoek naar de Himalaya in Bhutan en Nepal. Omdat dit gebergte een actieve tektoniek kent, zorgen een bijzondere combinatie van regendruppels en de aardkorst ervoor dat het gebergte ongeveer een centimeter per jaar groeit. De hoeveelheid gesteente die de rivier na een flinke regenbui kan verplaatsen, veroorzaakt een drukverandering in de aardkorst, waardoor eigenschappen van het gesteente veranderen. Als de zijflanken eroderen, wordt de berg lichter en kan de top door de opwaartse druk hoger komen te liggen.

Beryllium-isotopen

De onderzoekers baseren hun theorie op de hoeveelheid beryllium in zandkorrels. Aan de hoeveelheid beryllium-isotopen in zandkorrels kan worden afgemeten hoe lang het gesteente zich al aan het aardoppervlak bevindt. Op deze manier is de erosie-snelheid te berekenen. Het is een complex vraagstuk, maar het onderzoek is een belangrijke stap in het doorgronden van de rol van regenval bij gebergtevorming.

Bron: NRC
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie