Hier vind je ’s werelds oudste privécollectie automobielen

The Optimist 2 okt 2017 Samenleving

In Den Haag vind je het Louwman museum met een nog steeds groeiende collectie automobielen. Van antiek tot klassiek. Naast het Park in Den Haag staat een indrukwekkend gebouw. Behulpzame bordjes met de wandelroute en parkeerinstructies geven een ouderwets gastvrij gevoel. Bij binnenkomst heb je als bezoeker nog geen idee van de omvangrijke collectie automobielen die het museum herbergt. Het gebouw is ontworpen door de Amerikaanse architect Michael Graves en het omliggende landschap is ontworpen door Lodewijk Baljon.

Familiecollectie

De basis voor de collectie automobielen is al begonnen in 1934. Daarmee is het de oudste privécollectie ter wereld. Twee generaties Louwman hebben de collectie bij elkaar gebracht, welke inmiddels een omvang bereikt heeft van ruim 250 automobielen. Het museumgebouw is speciaal voor het huisvesten van de collectie gebouwd in Den Haag, waar P.W. Louwman ooit begon met de verkoop van Dodge- en Chrysler-automobielen.

De elektrische en hybride auto gaan ver terug

De museumroute begint op de tweede verdieping van het gebouw met de voorlopers van de automobiel. Als oudste voertuig staat er een draagkoets uit 1750. De route vervolgt zich via het ontstaan van de eerste auto rond 1886 langs de ontwikkeling en modernisatie van de auto tot aan de zeventiger jaren. Ook zijn er een aantal motoren, fietsen en zelfs vliegtuigen te bewonderen. In de collectie zijn bovendien een hoop sport- en raceauto’s opgenomen. Interessante ontdekkingen zijn dat er aan het eind van de negentiende eeuw al aan elektrische auto’s gewerkt werd en in 1917 was er zelfs al een hybride auto.

Bijzondere auto’s en kunstcollectie

In de uitgebreide collectie zijn een aantal heel bijzondere exemplaren. Sommigen doordat de auto zelf heel bijzonder is. Zo staat er een Amphicar uit 1967, een auto die ook als boot kan fungeren. Nog opvallender is de auto ernaast, die er uit ziet als boot, maar niet geschikt is om mee te water te gaan. De meest aparte auto is wellicht de ‘Swan Car’, in 1910 gebouwd voor een excentrieke, welgestelde Schot die in India woonde. De zwaanvormige auto, met vele bijzondere details is later in het bezit gekomen van de maharadja van Nabha.

Andere auto’s zijn weer uniek door hun mooie verhaal of beroemde eigenaar, waaronder de gepersonaliseerde Cadillac van Elvis Presley en twee van de auto’s die in de film The Godfather zijn gebruikt. Verder is in het museum een aanzienlijke kunstcollectie met de automobiel als thema te vinden.

Kijk voor meer informatie op de website van het Louwman museum

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.