Het Rode Kruis gaat virtual reality inzetten voor EHBO-cursussen

The Optimist 10 aug 2017 Gezondheid

Het Rode Kruis gaat vanaf september virtual reality gebruiken in hun EHBO-cursussen. Met deze films wil de hulporganisatie zorgen dat de cursisten zich nog beter kunnen inleven in noodsituaties. Zo leren zij hoe zij het beste kunnen handelen.

De virtual reality-films zullen voor het eerst worden gebruikt tijdens de Wereldrecordpogingen grootste EHBO-les, die op 9 september op de Dam in Amsterdam plaatsvindt. Deelnemers kunnen drie handelingen leren: wat ze moeten doen bij verslikking, wat er gedaan moet worden bij een grote verwondingen en hoe iemand in een stabiele zijligging kan worden gelegd.

De deelnemers krijgen in een 350-graden filmpje een noodsituatie te zien. Dit gebeurt met een VR-bril, waar de deelnemers hun telefoon in plaatsen. Na het zien van het filmpje beslissen ze hoe ze daarna handelen. Na deze try-out zal de methode gebruikt gaan worden in de reguliere lessen van het Rode Kruis. Nu is er een lotus, een persoon die zich voordoet als slachtoffer en op een realistische en professionele manier kan nabootsen. Het huidige record EHBO-les staat nu op 1795 deelnemers. Het Rode Kruis wil met deze editie de 2500 mensen aantikken.

Bij virtual reality wordt door middel van digitale technologie een virtuele werkelijkheid gecreëerd. Door de zintuigen te manipuleren ervaren gebruikers een schijnwerkelijkheid als een nieuwe realiteit waarin je je kan voortbewegen. Je hoort, ziet en voelt alles om je heen. Bovendien kun je interactief veranderingen aanbrengen door bijvoorbeeld een knop in te drukken of een hendel te bewegen. Er bestaat hiervoor verschillend apparatuur, zoals een bril, afstandsbediening of handschoenen.

Bron: Nationale Zorggids
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.