Het redden van met uitsterven bedreigde… talen!

The Optimist 11 mrt 2020 Samenleving

Er zijn maar weinig mensen die Wikipedia niet kennen, maar Wikitongues komt misschien wat minder bekend voor. Toch is deze website zeker niet minder belangrijk: het redt met uitsterven bedreigde talen.

Op het moment van schrijven lopen wel vijfhonderd talen het risico voor altijd te verdwijnen. Toch hoeft dat niet altijd het einde te betekenen: zo kwamen talen zoals Hebreeuws en Cornish weer terug uit de dood. Hoe kan het dan dat een dode taal toch weer tot leven komt? Doordat er voor het uitsterven veel is vastgelegd voor nabestaanden. Zo ook op het internet: via onder andere Facebook en Twitter zorgen bijvoorbeeld memes, privégroepen en telefoonopnames ervoor dat talen zich nog kunnen verspreiden.

Hierdoor raakten Daniel Bögre Udell, Frederico Andrade en Lindie Botes geïnspireerd om meer te doen. Zij startten de website Wikitongues. Met de hulp van meer dan duizend internationale vrijwilligers worden hier talen voor de eeuwigheid vastgelegd. Dit bijvoorbeeld door het opnemen van interviews waarin mensen praten in hun moedertaal. Of deze interviews nou gaan over de taal zelf of over hun dagelijks leven, de video-opnames van Wikitongues geven deze talen een tweede kans. Intussen heeft de website al meer dan 435 talen vastgelegd uit zeventig verschillende landen.

Bron: Voice of America
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie