Het nieuwe normaal in IJsland: kortere werkweek

The Optimist 30 jul 2021 Economie

Steeds meer landen ontdekken dat welzijn belangrijker is dan welvaart. Zo hebben ze in IJsland tegenwoordig een vierdaagse werkweek.

Tussen 2015 en 2019 deden de Nationale overheid en de gemeenteraad van de hoofdstad Reykjavik een onderzoek onder 2.500 IJslanders. Deze werknemers gingen 35 of 36 uur werken, in plaats van de gebruikelijke 40 uur. Ze mochten dit zelf indelen, bijvoorbeeld door elke dag een uurtje minder te werken of juist een halve dag vrij te nemen. Het salaris bleef gelijk.

Uit dit onderzoek bleek dat het leven van de werknemers erop vooruit ging, terwijl de kwaliteit of productiviteit hetzelfde bleef, en soms zelfs licht steeg. De werknemers gaven aan zich minder gestrest te voelen en meer tijd te besteden aan familie of vrienden, hobby’s of sport, en aan het huishouden. Hierdoor verbeterde de taakverdeling tussen mannen en vrouwen.

Wel is belangrijk dat de werknemers zich vrij voelen in hoe en wanneer ze hun werk doen. Door op een efficiëntere manier te werken, worden loze uren teruggebracht. Denk aan kortere vergaderingen, prioriteiten stellen en beter plannen.

Enkele werknemers vonden het lastiger om met hun collega’s te communiceren en managers vonden het soms lastiger om trainingsdagen te organiseren. Toch waren over het algemeen de reacties positief. Inmiddels kan, met dank aan afspraken tussen vakbonden en werkgevers, bijna negentig procent van de IJslandse beroepsbevolking aanspraak maken op een kortere werkweek.

In Nederland pleit vakbond CNV voor een werkweek van dertig uur, met behoud van het salaris. Dit zorgt voor een betere balans tussen werk en privé, vermindering in ziekteverzuim en meer gelijkheid in de rolverdeling tussen man en vrouw. Volgens de vakbond is dit met 1,3 miljoen werkenden met een burn-out geen overbodige luxe.

Lees in deze daily over de effecten van minder werken op de economie en het milieu.

Bronnen: Nu.nl, NRC

 

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie