Het nieuwe doktersadvies: bekijk de patiënt als geheel

The Optimist 1 mrt 2019 Gezondheid

De bevolking van vijf gebieden op aarde wordt gemiddeld veel ouder dan de rest van de wereld. Een verklaring hiervoor is gezonde voeding, actieve levensstijl, veel sociale contacten en een betekenisvol leven. We schreven al eerder over deze gebieden, ook wel ‘blauwe zones’. De twee artsen Huber en Van den Brekel-Dijkstra bedachten een concept, Positieve Gezondheid, gebaseerd op de leefstijl van de bewoners van de blauwe zones. Centraal in hun concept staat een betekenisvol leven.

Totale gezondheid

In Positieve Gezondheid worden naast traditionele focuspunten van de artsen nog een aantal punten toegevoegd: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Deze vormen een geheel dat de totale gezondheid van een patiënt omvat. Het idee is dat patiënten zichzelf toetsen aan deze zes categorieën om daarna met een behandeld arts in gesprek te gaan over hoe de scores verbeterd kunnen worden.

Zelf-coaching

De artsen die gaan werken met het concept worden omgeschoold om het individu in zijn geheel te zien. Zo maken zij sneller verbindingen met professionals op andere gebieden. De patiënt krijgt ook een rol. Namelijk een waarin hij meer verantwoordelijkheid neemt over zijn eigen proces om gezonder te worden. De arts gaat de patiënt meer coachen dan adviseren. Het is de bedoeling dat de patiënt zichzelf adviseert. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het meest werkzame advies het advies is dat iemand zichzelf geeft.

Nederlandse blauwe zone

Positieve Gezondheid wordt nu al gebruikt in een aantal ziekenhuizen en academische centra. Ook wordt gewerkt aan onlinecursussen om het concept te verspreiden. De gezondheidszorg zal op zijn kop worden gezet, maar de nieuwe arts-patiëntrelatie zal bijdragen aan een bewuste bevolking die werkt aan zingeving en daarmee ook aan zijn eigen gezondheid. Wellicht hebben we over een aantal jaar onze eigen blauwe zone.

Meer lezen over blauwe zones in Nederland? Lees ‘Als levensreiziger moet je optimistisch zijn’ over Bob Crébas die ook van ons land zo’n blauwe zone wil maken.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Het nieuwe doktersadvies: bekijk de patiënt als geheel”

  1. Dit heet: Wakker worden in een holistische wereld. Welkom!

  2. Oh, wat ik vind ik dit een motiverend artikel. Al zo lang denk ik: wanneer zou de reguliere gezondheidszorg holistisch gaan denken en werken? Dit is een mooi begin.

Geef een reactie