Het is het kleine gebaar dat telt

The Optimist 2 sep 2019 Zingeving

Onderzoek toont aan dat wanneer we aardig zijn voor iemand anders, we ons energieker en blijer voelen en meer compassie ervaren. Bij iets aardigs doen kun je denken aan de deur openhouden of geld doneren. Het zijn de kleine dingen die we doen die echt tellen voor de mensen om ons heen. We geven enkele voorbeelden die je elke dag kunt toepassen.

Geef tijd

Geef de ander het voordeel van de twijfel. Het is te eenvoudig om snel conclusies te trekken. In plaats van meteen een oordeel te vellen over de ander, is het beter om de ander de tijd te geven om uitleg te geven. Daarmee geef je ook jezelf de ruimte om eigen uitleg te kunnen geven als de ander dat verlangt.

Geef aandacht

Geef iemand je volledige aandacht. Bedenk daarbij deze uitspraak van de Franse filosoof en activist Simone Weil: ‘Aandacht is de zeldzaamste en puurste vorm van generositeit.’ Negeer je telefoon eens en geef aandacht aan de ander, die zal het zeker waarderen.

Wees vriendelijk

Zeg gedag tegen iemand die je niet kent. Het kan voor ongemakkelijke situaties zorgen, maar het is een van de vele aardige dingen die iemands dag kan maken. Zie het als een persoonlijk experiment en wees ontvankelijk voor wat er kan gebeuren als je iemand laat merken dat je diegene ziet.

Blijf rustig

Rustig blijven is fijn voor de emoties van een ander, maar ook voor de veiligheid. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het verkeer. Emoties spelen een grote rol in het verkeer. Tijdens het autorijden ervaren mensen emoties die hun rijgedrag op positieve en negatieve wijze kunnen beïnvloeden. Wees een keer aardig. Door niet te schelden of boos te reageren, ontwapen je een eventuele boze reactie. Zelf rustig blijven is ook beter voor je eigen rijgedrag.

Betrek anderen

Anderen betrekken bij de groep kan iemand laten opbloeien die dat misschien eerst niet durfde. Mensen die aan de rand van een groep zitten, durven niet altijd de aandacht op zich te vestigen en hebben daar wellicht een helpende hand bij nodig. Als jij dat kunt bieden, zal diegene je dankbaar zijn.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie