Het helende effect van diepzeeduiken

The Optimist 22 nov 2022 Gezondheid

Ben jij al bekend met het helende effect van diepzeeduiken? Dat een duik in het grote blauw positief bijdraagt aan lichaam en geest, daar is menig duiker van op de hoogte. We delen vijf gezonde effecten waardoor je liever vandaag dan morgen nog een duikpak aantrekt.

1. Duikmeditatie

Het inwisselen van het drukke leven boven water voor de kalmte van de zee kent een meditatief en helend effect. Duiken zorgt ervoor dat je helemaal in het hier en nu bent, waardoor de stress van alledag verdwijnt. Geen afleiding van je telefoon, werk of drukke agenda. Je wordt gedwongen om alleen op het duiken zelf te focussen. Zo ben je tijdens het duiken mindful bezig met een bewuste en gecontroleerde ademhaling, iets wat een groots effect heeft op de balans tussen lichaam en geest. Daarbij zullen de kleuren en geluiden van de onderwaterwereld je kalmeren.

2. Warmwatertherapie

Een duikcursus kun je gewoon in Nederland volgen. Het voordeel hiervan is dat je de taal spreekt (en de instructeur goed begrijpt) en er helemaal zeker van bent dat de cursus gecertificeerd is en voldoet aan alle regels. Het mooiste is dat je met een duikbrevet op zak zelf je duikbestemming kunt uitzoeken, én dus de temperatuur van het zeewater. De Rode Zee staat bijvoorbeeld bekend om zijn warme temperaturen, kalme water en heldere koralen. Een vakantie Egypte is hierdoor ideaal voor de beginnende duiker. Het warme water versoepelt het lichaam, iets wat ook een bijzonder positieve ervaring kan zijn voor mensen met een lichamelijke beperking.

3. Verbondenheid

Je zult merken dat duiken je in verbinding brengt met de mensen om je heen. Natuurlijk ervaar je die connectie om te beginnen al onderwater, met de duikinstructeur of met je duikmaatje. En zodra je het water uitkomt wil je de duikervaring delen met de buitenwereld. Vooral met andere duikers werkt dit verbindend, en dat jullie elkaar begrijpen schept een band. Maar ook bij de koffieautomaat op werk of tijdens een verjaardag zorgen jouw duikverhalen voor verbinding met anderen.

4. Zingeving

Je zult niet de eerste zijn die door te duiken een diepere betekenis van het leven aanraakt. Het ervaren van de pracht onder de wateroppervlakte kan je levenshouding helemaal doen veranderen. Waarschijnlijk kijk je daarna met andere ogen naar je je eigen gedrag en dat van anderen, en dan vooral de invloed ervan op de wereld. Je kunt na het duiken gemotiveerd raken om nog beter te zorgen voor het milieu, door je bijvoorbeeld in te zetten voor de oceaan, minder bij te dragen aan vervuiling of zelfs zonder enige moeite zwerfafval te gaan rapen op straat.

5. Helende natuur

Duiken vindt altijd plaats in de natuur, en daarin zit misschien wel de grootste kracht verborgen. Het (zoute) water, zonlicht en de verfrissende buitenlucht zijn drie factoren die helend zijn voor mensen. Zo is vitamine D een stof waar de meeste mensen door het vele binnen zitten een tekort aan hebben. Op een zonnige vakantiebestemming of in de Nederlandse zomer kunnen we dat niveau weer helemaal aanvullen. Ook werkt zeewater helend door de vele mineralen dat het bevat. Zo bestaat er zelfs de therapievorm thalassotherapie, waarbij zeewater medisch wordt ingezet. Zelfs de Grieken gebruikten dit al, als oplossing voor hun lichamelijke en medische problemen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met TUI.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie